DUA BERSAUDARA BERSAING DENGAN MC DONALDS

Lamanfo.com

Laman Informasi

DUA BERSAUDARA BERSAING DENGAN MC DONALDS


Dalam perniagaan, persaingan yang sihat boleh membuat anda bermotivasi.

Dua bersaudara iaitu Tony Tan Caktiong dan Ernesto Tanmantiong, persaingan yang sihat ini bermula awal dengan ikon makanan segera McDonald's.

Ianya bermula pada tahun 1981 dimana dua bersaudara ini menaruh impian untuk mewujudkan sebuah empayar makanan segera di negara asal mereka, Filipina tetapi ketika itu juga McDonald telah tiba di bandaraya tersebut untuk menggugat empayar makanan segera di negara tersebut.

Jollibee telah berkembang maju dari apa yang bermula pada tahun 1975 sebagai penjual ais krim di Quezon City, di luar ibukota Manila. Tetapi, dengan hanya beberapa belas kedai makanan segera yang bertaburan di seluruh kepulauan Filipina, ia adalah kecil berbanding dengan ribuan cawangan McDonald di pasaran A.S. dan juga antarabangsa.
                         Tony Tan Caktiong, pengerusi Jollibee Foods Corp, Bloomberg | Getty Images"Apabila kita mengetahui bahawa McDonald's datang ke negara ini, rakan-rakan memberitahu kami untuk menghindari persaingan sepertimana perniagaan lain dan tidak cuba menghadapi gergasi global," Tanmantiong, Presiden dan CEO Jollibee, memberitahu CNBC's Christine Tan.

Tetapi Tan Caktiong enggan mendengarnya, jelas Tanmantiong.
Sebaliknya, pengasas berusia 28 tahun itu merangka strategi perniagaan itu untuk membentuk satu rancangan serangan.
      
"Apa yang kami lakukan adalah untuk mengadakan perancangan strategik secara dalaman," kata Tanmantiong.

"Kami melakukan analisis SWOT mengenai kekuatan, kelemahan dan jurang yang wujud," katanya menerusi teknik analisis bersama yang bertujuan untuk menilai kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman perniagaan.


Manakala McDonald mendapat kelebihan manfaat daripada skala ekonomi dan pengalaman, Tanmantiong berkata mereka mengenal pasti satu bidang utama di mana gergasi A.S. tidak dapat bersaing: Rasa.

Rakyat Filipina cenderung untuk memilih rasa manis dan pedas, katanya, dan sukar bagi McDonald untuk menyesuaikan diri dengan perisa tersebut tanpa mengubah citarasa Amerika mereka yang terkenal.

"Selepas sesi strategik itu, kami menjadi lebih yakin. Oleh itu, bukannya mengalah, kami bergurau, kami sebenarnya menghidangkan Chickenjoy, "kata Tanmantiong, merujuk kepada hidangan utama ayam goreng syarikat itu.


Ia adalah menu yang unik - yang termasuk "Jolly Spaghetti" manis, " sosej dan burger pedas - yang telah memacu pertumbuhan Jollibee Foods yang luas di peringkat antarabangsa lebih bertahun lamanya. Syarikat itu kini mempunyai lebih daripada 3,500 kedai di Filipina dan 1,000 di peringkat antarabangsa, termasuk di bawah jenama tambahannya seperti Smashburger, Burger King Philippines dan Panda Express Philippines.

Tetapi apabila perniagaan memulakan pengembangan selanjutnya ke A.S., salah satu pasaran strategiknya yang utama selepas China, ia akan sekali lagi bersaing dengan McDonald's - kali ini di gelanggang pihak lawan. Awal tahun ini, Jollibee melancarkan cawangan pertamanya di Manhattan, New York, salah satu daripada hanya 37 cawangan di A.S.                  Ernesto Tanmantiong, Ketua Pegawai Eksekutif Jollibee Foods Corp.,Bloomberg | Getty ImagesTanmantiong berkata beliau, Tan Caktiong (kini pengerusi Jollibee), dua adik-beradik mereka dan selebihnya, pada mulanya merancang untuk memulakan jalan itu dengan mensasarkan pelanggan Filipina yang tinggal di luar negara sahaja. Tetapi, sebenarnya, dia berkata, mereka terkejut melihat perisa Jollibee itu juga mempunyai peminat di kalangan pelanggan bukan Filipina.  

Ini telah membantu Tan Caktiong dalam misi terbarunya untuk menjadikan Jollibee menjadi salah satu daripada lima syarikat restoran teratas di dunia dari segi permodalan pasaran. Jollibee menghadapi persaingan dengan Starbucks, Yum! Brands dan Domino’s untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai restoran terbesar di Asia pada tahun 2014.

Walau bagaimanapun Tanmantiong berkata bahawa saudaranya suka dengan cabaran.

"Tony adalah seorang yang berwawasan dan dia suka berimpian besar," kata Tanmantiong. "Itulah sebabnya (Jollibee Foods Corporation) berada di kedudukannya pada hari ini. Kerana wawasan yang berani itu, seluruh organisasi telah dicabar, tetapi ia telah memenuhi usaha untuk mencapai visi. "


(Sumber: www.CNBC.com dan penulis)Catat Ulasan

0 Ulasan