Lamanfo.com

Laman Informasi

HUAWEI ADA PELAN B SUSULAN SEKATAN AS
HONG KONG:  Keputusan Google untuk memotong sebahagian peranti Huawei dari sistem operasi Androidnya telah menyebabkan syarikat besar berteknologi China dengan satu cabaran paling dramatik iaitu bagaimana untuk bersaing jika tidak dapat menggunakan platform yang menguasai hampir setiap telefon pintar lain di dunia?

Kemungkinan tersebut telah dijangkakan oleh  firma yang berpangkalan di Shenzhen, yang juga sebagai pembuat telefon pintar kedua terbesar di dunia, telah membina sistem operasinya sendiri dilaporkan sejak 2012.

Huawei telah mengakui kewujudannya, tetapi platformnya tetap diselubungi misteri.
"Kami telah menyediakan sistem operasi kami sendiri. Sekiranya kita tidak boleh menggunakan sistem seperti Android, kita perlu bersedia, "kata Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei, kepada akhbar Jerman, Die Welt dalam temubual diterbitkan pada bulan Mac.

"Itu adalah Pelan B kami. Tetapi kami tentu lebih suka bekerjasama dengan ekosistem yang disediakan oleh Google dan Microsoft."

Sistem itu kini boleh menjadi lebih penting daripada sebelumnya kepada Huawei.
Washington minggu lalu mengenakan pengharaman penjualan dan pemindahan teknologi Amerika kepada firma itu - yang boleh menjejaskan beratus-ratus juta telefon dan tablet Huawei di seluruh dunia.

Google telah mengatakan ia akan mematuhi sekatan AS, dan menyekat akses Huawei daripada beberapa komponen teras Android dan perkhidmatan proprietinya.

Walaupun kedua-dua Google dan Huawei telah memberi jaminan kepada pengguna bahawa telefon mereka akan terus berfungsi seperti biasa, ini boleh menimbulkan masalah utama untuk Huawei, dan aplikasi pada telefonnya menjadi tidak boleh digunakan jika ia tidak mempunyai akses kepada kod yang dilesenkan oleh Google kepada pembuat telefon.

Dan sekiranya larangan itu tidak ditarik balik, ia juga akan menghadapi masalah apabila versi Android yang akan datang dilancarkan, kerana Huawei tidak akan mempunyai akses yang dinikmati oleh saingannya seperti Samsung.

Platformnya sendiri sedang menjalani ujian, dinamakan "HongMeng" dan "secara beransur-ansur akan menggantikan sistem Android", kata Global Times milik negara China semalam, memetik laporan media tempatan yang lain tanpa butiran lanjut.
 
Mengikut sumber, sistem operasi baru "Hongmeng" didasarkan pada Linux dan namanya berasal dari perkataan mitologi Cina.

Nama seperti ini secara sempurna sepadan dengan siri pemprosesnya "Kirin" yang juga berasal dari nama makhluk chimerical mitos 'Qilin'.

Ia juga dikatakan bahawa OS ini akan digunakan sebagai sistem operasi sejagat untuk platform silang termasuk telefon dan notebook. Hongmeng OS Huawei


Dalam membangunkan pengganti yang mungkin kepada Android pada perantinya, Huawei sedang mencuba sesuatu raksasa industri lain seperti Microsoft dan Samsung yang gagal melakukan atau mewujudkan platform yang menarik kedua pengguna dan pemaju aplikasi.

Pembangunan teknikal hanya satu aspek cabaran, kata penganalisis. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk membina kepercayaan dan keyakinan di kalangan pembuat aplikasi untuk menulis dan menjual perisian di platform, dan untuk meyakinkan pengguna untuk mengamalkannya.

Membina sistem operasi "sangat sukar untuk dilakukan dengan baik dan berjaya", kata Ryan Whalen, Timbalan Pengarah Pusat Undang-undang dan Teknologi di Universiti Hong Kong.

"Cuma melihat kepada pemain lain seperti Nokia, BlackBerry dan Microsoft yang semuanya gagal dalam usaha sama," katanya kepada AFP sambil menambah bahawa Huawei harus menghadapi "kelemahan kompetitif" kerana para pesaingnya akan menampilkan perkhidmatan teras Android.

Tanpa akses penuh kepada Android dan perkhidmatan Google yang popular, Huawei - yang telah melancarkan produknya di majlis mewah di pasaran utama di seluruh dunia - sukar untuk meyakinkan para pelanggan untuk memilih telefon mereka yang ditolak oleh pesaing.

Microsoft menarik diri pada platform Windows Phone awal tahun ini, dan sistem Tizen Samsung hampir tidak diketahui berbanding Android dan iOS Apple, yang mengendalikan iPhone dan iPad.

Huawei tahu "menjadi syarikat telekomunikasi besar, akhirnya anda perlu mempunyai teknologi teras sendiri", kata Wong Kam Fai, profesor di Universiti Cina Hong Kong, kepada AFP.

"Mereka memilikinya, tetapi mereka belum bersedia untuk pengeluaran. Lebih baik jika perkara ini berlaku dua atau tiga tahun kemudian, tetapi ia berlaku sekarang supaya mereka perlu mempercepatkan. "


( Sumber: AFP )

Catat Ulasan

0 Ulasan