KEMARAU DI ASIA AKAN LEBIH TERUK AKIBAT PELEBURAN GLACIERS MENURUT SAINTIS

Lamanfo.com

Laman Informasi

KEMARAU DI ASIA AKAN LEBIH TERUK AKIBAT PELEBURAN GLACIERS MENURUT SAINTIS
TBILISI - Negara-negara dari India ke Kazakhstan jauh lebih bergantung kepada glasier mencairkan air berbanding yang difikirkan sebelum ini, terutamanya dalam musim kemarau musim panas, kata para saintis semalam, memberi amaran bahawa peningkatan suhu mengancam bekalan.

Setiap musim panas, 95,000 glasier di rantau gunung dari Alai Kyrgyzstan ke Himalaya menghasilkan air mencair yang mencukupi untuk menyokong 221 juta orang, penyelidik di Antartika British (BAS) dikira.

Ini memberikan penimbal penting terhadap kemarau, apabila hujan turun dan rizab tegang, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature.

Tetapi perlindungan sedemikian terancam apabila penutupan ais mengecut di bawah suhu global yang semakin meningkat, mengancam rantau ini, kata Hamish Pritchard, penulis kajian itu.

"Jika kita kehilangan glasier maka kita kehilangan perlindungan daripada kemarau," kata Hamish Pritchard, penulis kajian.

Sekurang-kurangnya satu pertiga daripada ais di Himalaya dan Hindu Kush akan dicairkan pada tahun 2100, walaupun jika kerajaan mengambil tindakan tegas untuk menghalang pemanasan global di bawah perjanjian iklim Paris 2015, hasil daripada kajian berasingan yang dibuat pada bulan Februari.

Apabila kemarau melanda, ais yang cair dari gunung itu - sering disebut "tiang ketiga" - boleh menyumbang sehingga 100 peratus air di beberapa sungai utama di Asia, kata Pritchard.

Aliran air ini dijangka akan berkembang pada tahun-tahun akan datang kerana lebih banyak ais dicairkan, tetapi kemudian akan mula merosot ke arah akhir abad ini setelah glasier mengurang- sesuatu yang akan memburukkan lagi kemarau, katanya.

Kemarau telah menjejaskan akses orang ramai ke dalam air minuman, pengeluaran makanan dan penjanaan elektrik di rantau ini, kata Tianyi Luo, pengurus kanan untuk risiko air di World Resources Institute, sebuah badan pemikir.

"Permintaan air juga dijangka meningkat dengan ketara dalam dekad yang akan datang ... disebabkan peningkatan populasi dan permintaan makanan dan tenaga," katanya.

"Sekiranya permintaan naik tetapi penawaran akan turun, sudah menegaskan sumber air akan menjadi lebih sukar."

Pritchard berkata kesannya boleh menjadi sangat teruk di kawasan-kawasan yang rawan kemarau dengan musim panas yang lembap seperti lembangan Aral di Asia Tengah, yang berpotensi memaksa orang untuk berhijrah atau meneran hubungan antara negara-negara yang berkongsi sungai.

"Memandangkan krisis iklim meningkatkan tekanan terhadap bekalan air yang sudah mencukupi, kesannya akan dirasakan paling teruk oleh orang-orang yang kurang akses kepada air bersih, mengancam kesihatan dan kehidupan mereka," kata Jonathan Farr, penganalisis dasar di WaterAid Charity.

"Komuniti termiskin yang akan merana dalam kegagalan dunia bertindak." 


(Sumber: Malaymail)

Catat Ulasan

0 Ulasan