KESELAMATAN SIBER MALAYSIA, MAKMAL FORENSIK DI ANTARA YANG PALING MAJU DI DUNIA

Lamanfo.com

Laman Informasi

KESELAMATAN SIBER MALAYSIA, MAKMAL FORENSIK DI ANTARA YANG PALING MAJU DI DUNIAKUALA LUMPUR, 27 Mei (Bernama) - Ketenteraan siber Malaysia dan makmal forensik digitalnya adalah antara yang paling maju di dunia, kata ketua pegawai eksekutif CyberSecurity Malaysia (CSM) Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab.Datuk Dr Amirudin Abdul Wahab.

Dalam Indeks CyberSecurity Global (GSI), Malaysia telah menduduki ranking dalam 10 teratas sejak kajian pertama dijalankan pada tahun 2014

Indeks yang mengukur komitmen negara untuk keselamatan siber adalah inisiatif Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU) sebuah agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

"Tidak ramai yang tahu tentang Malaysia. Bagaimanapun, CSM dan keupayaannya terkenal dan diiktiraf di peringkat antarabangsa, "katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.

Dalam ranking global GCI 2018 terkini, Malaysia mengambil tempat kelapan.

Negara itu menduduki tempat kedua dalam rantau Asia Pasifik, meraih markah tertinggi dalam tiang organisasi dan tunggak bangunan kapasiti, kata laporan 2018 itu.
"Malaysia telah menubuhkan Agensi Keselamatan Siber Kebangsaan (NACSA) yang mengetuai dan mengawasi semua perkara keselamatan siber negara dengan menyelaraskan dan mengukuhkan pakar dan sumber terbaik negara dalam bidang keselamatan siber.


"NACSA ​​juga menjalankan program latihan dan kesedaran berkala mengenai perkara keselamatan siber kepada profesional dari sektor awam dan swasta," kata laporan ITU.
Amirudin berkata makmal forensik digital CSM ditubuhkan pada tahun 1998.

CSM mengira agensi penguatkuasaan undang-undang, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi swasta sebagai pelanggannya, termasuk Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti.

Menurut laman web CSM, ia telah menyumbang dalam menyelesaikan pelbagai kes forensik, termasuk kes-kes berprofil tinggi seperti kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, perjudian bola sepak dalam talian secara haram semasa Piala Dunia 2010, skim Ponzi haram Danafutures, kes penipuan kad kredit Maldives dan kes-kes di dalam Mahkamah Harta Intelek.

Semua laporan dan testimoni dari penganalisis CSM boleh diterima oleh mahkamah Malaysia.

"Kami juga membantu Interpol (Organisasi Polis Jenayah Antarabangsa) dalam pembangunan Garis Panduan Global untuk Makmal Forensik Digital, yang merupakan pengiktirafan terhadap kecekapan dan kepakaran CSM di kawasan itu," katanya.
Garis panduan yang menjelaskan prosedur untuk menubuhkan dan menguruskan makmal forensik digital serta panduan teknikal untuk mengurus dan memproses maklumat digital akan diedarkan kepada semua 194 negara anggota.

Dokumen ini dikeluarkan oleh Interpol untuk memastikan bukti digital yang dihasilkan oleh makmal forensik digital akan diterima oleh mahkamah di negara anggota serta sistem keadilan jenayah antarabangsa, katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Amirudin, makmal forensik digital CSM adalah makmal pertama di Asia-Pasifik untuk menerima pengiktirafan Interpol.

"Ia mempunyai keupayaan untuk menyediakan perkhidmatan forensik digital, termasuk forensik komputer, forensik multimedia, forensik telefon bimbit dan perkhidmatan pemulihan data, forensik biometrik, forensik peranti terbenam, forensik pengkomputeran awan dan data besar," katanya.

Setiap makmal dilengkapi dengan perkakasan dan perisian yang canggih berdasarkan setiap disiplin forensik dan dapat memberi perkhidmatan kepada sektor awam dan swasta.

Amirudin juga mendedahkan bahawa CSM telah membantu banyak negara, terutamanya dalam Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan negara-negara Asean, dalam mempertingkat keselamatan siber.

"Dengan bantuan Malaysia melalui inisiatif seperti Program Kerjasama Teknikal Malaysia, kami telah membantu negara-negara untuk meningkatkan sistem keselamatan siber mereka serta kedudukan dalam GSI."

Malaysia adalah pengerusi lalu dan setiausaha tetap Pasukan Respons Kecemasan Komputer OIC. Ia juga merupakan timbalan pengerusi Pasukan Respons Kecemasan Komputer Asia Pasifik, katanya.


(Sumber: BERNAMA)

Catat Ulasan

0 Ulasan