PENGASAS HUAWEI: AS MEMANDANG RENDAH HUAWEI

Lamanfo.com

Laman Informasi

PENGASAS HUAWEI: AS MEMANDANG RENDAH HUAWEI


 BEIJING: Pengasas Huawei, Ren Zhengfei pada hari Selasa mempertikaikan percubaan AS untuk menghalang cita-cita global syarikatnya dengan mengatakan bahawa Amerika Syarikat memandang rendah kekuatan gergasi telekomunikasi tersebut.

Ren bercakap pada hari media China selepas Presiden Donald Trump mengeluarkan perintah yang bertujuan untuk menggagalkan perniagaan Huawei di Amerika Syarikat, usaha terbaru dalam usaha selama sebulan untuk menghentikan syarikat itu untuk menjadi pendahulu dalam teknologi terkini 5G.

"Ahli politik AS pada masa kini memandang rendah kekuatan kita," kata Ren, menurut transkrip dari media kerajaan.

"5G Huawei tidak akan terjejas. Dari segi teknologi 5G, yang lain tidak akan dapat mengejar Huawei dalam masa dua atau tiga tahun," katanya.

Minggu lepas, Trump mengisytiharkan "kecemasan nasional" membolehkannya untuk menyenaraihitamkan syarikat-syarikat yang dilihat sebagai "satu risiko yang tidak dapat diterima demi keselamatan negara Amerika Syarikat" – langkah menurut para penganalisis secara jelas ditujukan kepada Huawei.


     Pengasas Huawei, Ren Zhengfei


Pada masa yang sama, Jabatan Perdagangan AS mengumumkan larangan terhadap syarikat-syarikat Amerika daripada menjual atau memindahkan teknologi AS kepada Huawei.

Gergasi internet AS, Google yang menggunakan sistem operasi mudah alih Android yang paling banyak digunakan pada telefon pintar di dunia, berkata minggu ini ia telah mula memutuskan hubungan dengan Huawei berikutan larangan tersebut.

Langkah itu mungkin mempunyai implikasi yang dramatik untuk pengguna telefon pintar Huawei, kerana gergasi telekomunikasi tidak lagi mempunyai akses ke perkhidmatan proprietari Google - termasuk aplikasi Gmail dan Google Maps – menurut sumber yang boleh dipercayai AFP melaporkan.

Tetapi Jabatan Perdagangan pada hari Isnin mengeluarkan penangguhan 90 hari atas larangan pemindahan teknologi dengan membenarkan lesen sementara.

"Lesen sementara 90 hari AS tidak banyak memberi kesan kepada kami, kami sudah bersedia," kata Ren.

Huawei telah berusaha untuk meredakan kebimbangan pelanggan terhadap pengumuman Google.

Ren berkata Huawei dan Google sedang membincangkan bagaimana untuk bertindakbalas terhadap larangan itu dengan memanggil firma AS sebuah "syarikat yang sangat bertanggungjawab".
 
Jurucakap syarikat di Australia berkata tindakan Amerika Syarikat "tidak akan memberi kesan kepada pengguna" dengan tablet Huawei atau telefon pintar di negara ini mahupun mereka yang merancang untuk membeli peranti tersebut pada masa akan datang.

Mengenai akses Huawei kepada komponen utama, Ren berkata separuh daripada cip yang digunakan dalam peralatan syarikat datang dari Amerika Syarikat dan separuh lagi dihasilkan sendiri.

"Kita tidak boleh dipencilkan dari dunia," kata Ren.


 Cip 5G

"Kita juga boleh membuat cip yang sama seperti cip AS, tetapi tidak bermakna kita tidak akan membelinya," katanya.

Konfrontasi Huawei telah terbina selama bertahun-tahun, dengan kelebihan yang besar berbanding pesaing dalam teknologi mudah alih 5G generasi akan datang.

Perisikan AS percaya Huawei disokong oleh tentera China dan peralatannya boleh memberikan perkhidmatan perisikan Beijing melalui pintu masuk ke rangkaian komunikasi negara pesaing.

Atas sebab itu, Washington telah mengajak sekutu terdekatnya untuk menolak teknologi 5G Huawei, satu cabaran besar kepada negara-negara terbabit.

Walaupun Australia juga telah mengharamkan Huawei daripada rancangan 5Gnya, Amerika Syarikat meghadapi kesukaran untuk mempengaruhi sesetengah negara, dimana Britain dilaporkan meluluskan peranan terhad bagi syarikat China untuk membantu membina rangkaian 5G di negara itu.

Kanada telah terseret ke dalam pertempuran. Penangkapan anak perempuan Ren, Ketua Pegawai Kewangan Huawei Meng Wanzhou, pada bulan Disember atas tawaran ekstradisi AS yang dikaitkan dengan pelanggaran sekatan Iran diikuti dengan penangkapan dua orang warga Kanada di China, termasuk seorang bekas diplomat.


Ketua Pegawai Kewangan Huawei Meng Wanzhou

Pertempuran ke atas Huawei telah menambah ketegangan dalam perang perdagangan yang semakin meningkat antara dua ekonomi teratas di dunia, dengan kedua belah pihak bertukar kenaikan harga tarif dan juga apabila hasil rundingan tidak berjaya.

Utusan China ke Kesatuan Eropah, Zhang Ming, menyeru tindakan terhadap Huawei sebagai "tingkah laku salah", sambil menambah "akan ada tindak balas".

Ditanya berapa lama Huawei mungkin menghadapi masa yang sukar, Ren berkata: "Anda perlu bertanya kepada Trump mengenai soalan ini, bukan saya."


(Sumber: AFP dan penulis)


Catat Ulasan

0 Ulasan