TREND YANG MEMBIMBANGKAN DI MALAYSIA

Lamanfo.com

Laman Informasi

TREND YANG MEMBIMBANGKAN DI MALAYSIA

TREND YANG MEMBIMBANGKAN DI MALAYSIA

PETALING JAYA: Dianggarkan satu daripada 20 tenaga kerja berpotensi di Malaysia mempunyai kelayakan palsu manakala satu daripada 10 tenaga kerja mempunyai kelayakan dari institusi yang tidak diiktiraf, sebuah agensi siasatan penipuan korporat menjumpai.

Sebuah dokumentari asing memaparkan kemungkinan lebih daripada 80 rakyat Malaysia dengan alamat tempatan yang didakwa membeli ijazah palsu melalui Axact, sebuah firma Pakistan yang dikenali sebagai kilang ijazah.


Bangunan Axact di  Pakistan

Datuk Seri Akhbar Satar, yang merupakan Pengarah Urusan Akhbar & Associates, sebuah agensi yang menjalankan pemeriksaan latar belakang mengenai pengambilan pekerja berpotensi bagi sesebuah syarikat, berkata 5% hingga 7% rakyat yang mereka siasat mempunyai ijazah palsu manakala 10% hingga 15% ijazah dari universiti tanpa akreditasi.

"Ramai orang yang mempunyai ijazah palsu memohon pekerjaan pengurusan kanan dan ia berlaku di pelbagai industri, termasuk bank, klinik dan hospital," kata Akhbar, yang juga Presiden Certified Fraud Examiners Association (Malaysia Chapter) dan bekas Presiden Transparency International Malaysia.

Beliau berkata agensinya juga menemui doktor dengan kelayakan palsu.

Akhbar bertindak balas terhadap dokumentari Al-Jazeera ke kilang ijazah palsu di Pakistan yang mendedahkan senarai mereka yang didakwa membeli ijazah palsu, termasuk PhD dan Sarjana, dari Axact.

Walaupun nama "pelajar" dalam senarai itu telah melalui penapisan, ia menunjukkan bahawa di antara mereka mungkin lebih daripada 80 rakyat Malaysia dengan alamat tempatan.

Senarai itu dirampas oleh pihak berkuasa Pakistan ketika mereka menyerbu premis Axact.

Pengasas Axact Shoaib Ahmed Shaikh kemudian ditangkap dan didakwa dengan penipuan pada bulan Julai 2018.

Axact CEO Shoaib Ahmed Shaikh 

Dalam sebuah dokumentari berjudul 101 East, beribu-ribu pemegang ijazah palsu itu didapati bekerja sebagai doktor, jururawat, guru dan jurutera di Asia Tenggara, termasuk Malaysia, Singapura dan Thailand.

"Beribu-ribu orang bekerja dalam pekerjaan kritikal dengan menggunakan kelayakan palsu," katanya.

Dokumentari selama 25 minit itu mendedahkan taktik jualan yang digunakan oleh universiti dalam talian palsu yang menawarkan beribu-ribu pelajar untuk membayar penghasilan ijazah tanpa perlu menghadiri mana-mana kelas atau mengambil sebarang peperiksaan.

Lebih 370 universiti dalam talian palsu, yang mendakwa berpangkalan di Amerika Syarikat, dikaitkan dengan syarikat perisian Pakistan, Axact, antaranya Brooklyn Park University, Universiti Nixon dan Newford University.

Antara yang didapati telah membeli PhD palsu adalah bekas Perancang dan Menteri Kewangan Myanmar, Kyaw Win, yang mengaku membeli kelayakannya dari universiti fiksyen Brooklyn Park.

Akhbar berkata Malaysia adalah "salah satu yang paling teruk" apabila melibatkan orang yang membeli ijazah palsu oleh kerana amalan pemeriksaan latar belakang seseorang di sini adalah kurang baik.

Kebanyakan syarikat, katanya, tidak membuat laporan polis atau mengambil tindakan undang-undang terhadap pekerja mereka yang nemiliki ijazah palsu dan hanya mengambil tindakan dalaman.

"Akhirnya, pemegang ijazah palsu ini tidak mempunyai rekod penipuan mereka dan akan mendapat pekerjaan di syarikat lain. Mereka akan terus berada dalam sistem pekerjaan, "kata Akhbar, sambil menambah bahawa syarikat-syarikat mempunyai tanggungjawab untuk membuat laporan polis.

Ketua Pegawai Eksekutif Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), Datuk Dr Rahmah Mohamed berkata, tiada organisasi yang seharusnya mengamalkan amalan kelayakan palsu itu.

Beliau berkata adalah penting untuk orang ramai, terutama majikan, untuk memastikan kelayakan pekerja mereka diiktiraf oleh agensi akreditasi.

"Kerajaan Malaysia telah meletakkan keutamaan pendidikan tinggi sebagai faktor utama dalam menghasilkan sumber manusia yang kompetitif dan bakat untuk menyokong kemajuan negara," katanya sambil menambah ia telah menubuhkan sistem akreditasi melalui MQA dan badan-badan profesional dan pengawalseliaan yang lain.

Majikan, katanya, boleh menyemak secara dalam talian senarai program akreditasi yang ditawarkan oleh institusi pengajian tinggi Malaysia melalui Daftar Kelayakan Malaysia (MQR) serta badan-badan profesional dan pengawalseliaan yang lain.

Di Malaysia, menjadi isu hangat apabila berita tersebar pada bulan Februari bahawa beberapa ahli politik telah dipertikaikan kelayakan mereka.

(Sumber: The Star 6hb Mei 2019 dan penulis)

Video link "101 East" (Al-Jazeera 2hb Mei 2019)


Catat Ulasan

0 Ulasan