KEKURANGAN KEYAKINAN DIRI MENGHALANG KUMPULAN B40 DARIPADA MENJADI USAHAWAN

Lamanfo.com

Laman Informasi

KEKURANGAN KEYAKINAN DIRI MENGHALANG KUMPULAN B40 DARIPADA MENJADI USAHAWAN


     Photo by Umar Mukhtar from Pexels


JASIN - Kekurangan keyakinan terhadap keupayaan mereka sendiri adalah antara sebab mereka yang berpendapatan rendah (B40) enggan menjadi usahawan, kata Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan Yusof.

Mereka sering bimbang kegagalan untuk bersaing dengan usahawan lain di peringkat awal perniagaan mereka, katanya.

"Kami (kementerian) sentiasa menggalakkan orang Melayu, terutamanya dari kumpulan B40, untuk meningkatkan keberanian untuk maju dan menjadi kreatif, memberikan mereka peluang dan ruang untuk membantu mereka memulakan perniagaan mereka.

"Tetapi pada hari ini, saya melihat kebanyakan daripada mereka hanya mencari wang walaupun kementerian telah membuka banyak peluang untuk memulakan perniagaan," katanya kepada pemberita selepas majlis Ihya 'Ramadan yang diadakan oleh Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Nasional (Tekun Nasional) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di sebuah masjid di sini malam ini.

Turut hadir ialah Koordinator Parlimen PPBM Jasin Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Setiausaha Politik Perdana Menteri, Muhammad Zahid Md Arip.

Mohd Redzuan, yang juga ahli Parlimen Alor Gajah berkata, selain daripada kekurangan keyakinan diri, kumpulan B40 juga dilihat kurang maklum mengenai cara yang ada untuk memulakan perniagaan.

Sebagai tambahan kepada kumpulan B40, beliau juga menggesa para belia untuk berani mengemukakan cadangan kepada kementerian yang boleh  mewujudkan peluang bagi mereka untuk terlibat dalam keusahawanan.

Kerajaan, katanya, tetap komited mencari jalan untuk memastikan kumpulan itu tidak dipinggirkan dan ditinggalkan dari segi pendapatan, sejajar dengan matlamat membangunkan sebuah negara keusahawanan.


(Sumber: Bernama)


Sila lihat juga: Kaji Selidik Pengusaha Kecil Dan Sederhana Malaysia

Catat Ulasan

0 Ulasan