Lamanfo.com

Laman Informasi

KETUA PERTAHANAN AS: CHINA MENGANCAM KESTABILAN ASIAPhoto by Asael Peña on Unsplash

SINGAPURA: Pemangku Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Patrick Shanahan mencadangkan pada hari Sabtu (1 Jun) bahawa China bertanggungjawab terhadap pelbagai aktiviti ketidakstabilan di Asia, yang membangkitkan ketegangan antara dua ekonomi terbesar di dunia.

Dalam ucapan di hadapan ketua pertahanan serantau pada Dialog Shangri-La tahunan di Singapura, Shanahan menyeru sekutu Asia untuk meningkatkan belanjawan keselamatan mereka, sambil menekankan komitmen Amerika Syarikat di rantau tersebut.

Dia tidak menyebut China secara khusus apabila membuat tuduhan bahawa "pelakon" telah menjejaskan kawasan tersebut.

"Mungkin ancaman jangka panjang yang paling besar untuk kepentingan negara-negara di seluruh rantau ini berasal dari pelakon yang berusaha melemahkan, bukannya menegakkan, perintah antarabangsa yang berasaskan peraturan," kata Shanahan dalam ucaptama pertamanya sejak mengambil alih sebagai setiausaha pertahanan pada bulan Januari.

"Jika trend ini berterusan, ciri-ciri buatan di kawasan am milik global boleh menjadi seumpama pondok tol, kedaulatan semua negara boleh dikuasai oleh negara yang berkuasa."

Beliau merujuk kepada binaan pulau-pulau buatan oleh China yang mendapat pertikaian di Laut China Selatan, jalan strategik yang dikuasai hampir sepenuhnya oleh Beijing.

Semasa menamakan China, Shanahan berkata menjadi kepentingan Beijing untuk mempunyai hubungan yang membina dengan Amerika Syarikat.

Tetapi dia menambah: "Kelakuan yang menghancurkan kedaulatan negara-negara lain dan menimbulkan kesangsian terhadap niat sebenar China mesti berakhir."

"Sehingga ini, kita menentang wawasan yang membahayakan dan kita akan berpegang kepada perintah yang bebas dan terbuka yang mana dapat memberi manfaat kepada kita semua - termasuk China."

Komen Shanahan timbul apabila Amerika Syarikat dan China terlibat dalam perang perdagangan yang semakin meruncing dan bertentangan pendapat mengenai pelbagai isu dari Laut China Selatan ke sistem demokrasi di Taiwan, yang dikatakan oleh China adalah sebahagian dari wilayah sucinya.


Sebagai maklumbalas dari China, Menteri Pertahanan China Wei Fenghe akan berucap di Sidang Kemuncak Keselamatan Asia pada hari Ahad apabila beliau dijangka akan mengkritik Amerika Syarikat atas sokongannya yang tersirat mengenai demokrasi di Taiwan.

Pada Jumaat, Shanahan telah mengadakan perbincangan dengan Wei dimana kedua-dua delegasi tersebut memanggilnya sebagai  "membina", walaupun akhirnya pasukan mereka kemudian kembali dengan komen kritikal mengenai strategi pertahanan masing-masing.

Bersama-sama dengan amaran yang ditujukan terhadap China, Shanahan juga merujuk kepada kerjasama antara kedua-dua negara dalam pertukaran antara tentera, melawan lanun dan kerjasama untuk mengurangkan "ancaman luar biasa" yang ditimbulkan oleh Korea Utara.

Shanahan juga menyeru semua sekutu AS untuk menyumbang lebih kepada pertahanan negara mereka sendiri. Perkongsian tanggungjawab, dari Asia ke Eropah, telah lama menjadi permintaan pentadbiran Presiden Donald Trump.

"Kami memerlukan anda untuk melabur lebih dari segi kawalan ke atas kedaulatan anda dan keupayaan anda sendiri untuk melaksanakan pilihan berdaulat."


(Sumber: Reuters)

 

Catat Ulasan

0 Ulasan