Lamanfo.com

Laman Informasi

KAJIAN MENUNJUKKAN GOLONGAN MUDA TIDAK MENGENALI WALKMAN DAN PAGER.Teknologi telah berkembang dengan begitu cepat dan secara umumnya peralatan yang mula-mula digunakan dahulu semakin dilupakan walaupun masih terdapat sejumlah kecil yang masih meminati peralatan tersebut sebagai kenangan.

Pager

Satu kajian yang telah dibuat di Jerman mendapati kebanyakan yang berumur di antara 10 hingga 18 tahun langsung tidak mengetahui apa itu Pager iaitu sebuah alat yang boleh menerima pesanan pendek dan memberitahu pemakainya tentang adanya panggilan telefon yang perlu dibuat.

MiniDisc

Sejumlah kecil sahaja yang mengetahui mengenai cakera mini atau MiniDisc, sebuah medium penyimpanan data digital dalam tahun 1990an untuk menggantikan kaset audio. Sejumlah 75 orang pula langsung tidak mengetahui apa benda tersebut.


Walkman

Hasil kajian juga mendapati hanya seorang daripada dua responden yang mengetahui apa itu Walkman manakala 56% tidak mengenali floppy disc.

Secara keseluruhan, sejumlah 915 kanak-kanak dan remaja berumur di antara 6 hingga 18 tahun telah ditemuramah melalui telefon.

(Sumber: The Star)

Catat Ulasan

0 Ulasan