KESESUAIAN PASANGAN BERKAHWIN: KERAJAAN TENTUKAN

Lamanfo.com

Laman Informasi

KESESUAIAN PASANGAN BERKAHWIN: KERAJAAN TENTUKAN


Kerajaan bercadang untuk memperkenalkan ujian keserasian untuk pasangan yang bercadang untuk berkahwin, kata Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh.

Langkah ini adalah untuk memastikan bahawa pasangan dipadankan dengan betul untuk mengelakkan perkahwinan yang berakhir dengan perceraian.

"Kami sedang menimbangkan sama ada untuk melakukan ujian keserasian untuk sesi perseorangan untuk melihat sama ada pasangan  mereka bersesuaian," katanya semasa menjawab soalan yang dikemukakan oleh Datuk Jalaluddin Alias ​​(BN-Jelebu) di Parlimen pada Selasa (9 Julai).

Beliau berkata pasangan suami isteri berusia di antara 30 dan 34 dilihat mengalami kadar perceraian tertinggi.

"Sebab itulah kami sedang mempertimbangkan ujian keserasian," katanya.

Terdahulu, Yeoh berkata berdasarkan kajian, "salah faham" dikenalpasti sebagai penyebab utama kegagalan perkahwinan di kalangan pasangan muda.

"Bagi wanita, satu pertiga daripada mereka menyebut salah faham sebagai alasan untuk perceraian, diikuti oleh suami yang curang dan tidak bertanggungjawab.

"Bagi lelaki, hampir separuh daripada mereka menyebut salah faham sebagai alasan untuk perceraian, diikuti oleh campurtangan oleh keluarga pasangan dan kecurangan," katanya.

Berdasarkan rekod Jabatan Pendaftaran Negara, Yeoh berkata antara 2013 dan 31 Mei tahun ini, 17,359 perkahwinan bermasalah adalah disebabkan oleh isu kewangan.

Ini diikuti oleh gangguan pihak ketiga dengan 6,574 kes, dan 4,884 kes penderaan emosi dan fizikal.

Yeoh juga berkata terdapat penurunan bilangan perkahwinan daripada 200,274 pada 2016 kepada 190,532 pada tahun 2017.

Beliau menambah bahawa jumlah perceraian juga menurun daripada 51,642 kes pada 2016 kepada 49,965 kes.

Beliau berkata Selangor mempunyai kadar perceraian tertinggi bagi pasangan bukan Islam dengan 2,068 kes diikuti Johor dengan 1,526 kes dan Perak dengan 1,249 kes.

Bagi pasangan Islam, beliau berkata Selangor mencatatkan jumlah tertinggi dengan 8,794 kes, diikuti Johor dengan 4,441 kes dan Kedah dengan 3,551 kes.


(Sumber: The Star) 

Catat Ulasan

0 Ulasan