Lamanfo.com

Laman Informasi

BAHASA INGGERIS BERASAL DARI DIALEK CHINA?BEIJING (ANN): Sekumpulan cendekiawan Cina dari Persatuan Penyelidikan Tamadun Dunia mendakwa bahawa beberapa bahasa Eropah, termasuk bahasa Inggeris, adalah dialek yang berasal dari bahasa Mandarin.

Kumpulan ini dibentuk oleh para sarjana dari kalangan beberapa institusi akademik Cina.

Penemuan yang dikatakan disokong oleh lebih daripada 20 tahun penyelidikan, telah dibentangkan di Sidang Kemuncak Pendidikan Antarabangsa China yang pertama diadakan di Beijing, China pada Julai lalu, seperti yang dilaporkan oleh Sina Online pada 26 Ogos melalui Vice semalam, 9 September.

Zhai Guiyun, Naib Presiden dan Setiausaha agung kumpulan itu, memberitahu Sina Online melalui Taiwan News pada 31 Ogos lepas, bahawa beberapa kata Inggeris berasal dari bahasa Mandarin.

Dia menegaskan bahawa perkataan "kuning" menyerupai "yeluo," kata Mandarin untuk "daun jatuh," manakala "jantung" menyerupai "hede," kata Mandarin untuk "teras."

"Sudah tentu, sebutan itu akan sedikit berbeza, yang disebabkan oleh variasi sebutan pada ratusan atau bahkan ribuan tahun di kawasan yang berlainan," kata Zhai kepada Sina Online melalui Vice. "Fikirkanlah betapa pentingnya perbezaan dalam dialek serantau kita ... jadi boleh dikatakan bahawa bahasa Inggeris adalah seperti 'dialek' di negara kita."
Zhai membuat kesimpulan bahawa contoh yang dibentangkannya "membuktikan" bahasa Inggeris adalah bahasa Mandarin.

Bersama dengan penemuan ini, beliau juga menyatakan bahawa bahasa-bahasa lain yang berpangkalan di Eropah seperti Perancis, Jerman dan Rusia juga melalui proses   sinicization, iaitu di mana masyarakat bukan Cina berada di bawah pengaruh budaya Cina.

Seorang lagi ahli persatuan, Zhu Xuanshi menambah bahawa Eropah tidak mempunyai sejarah sebelum abad ke-15.

Kekurangan sejarah ini kononnya telah menyebabkan orang Eropah merasa "malu," dan sebaliknya telah "mencipta" cerita-cerita tamadun Mesir kuno, Yunani dan Romawi. Menurut laporan oleh Taiwan News, beliau menyatakan bahawa tamadun tersebut semuanya berasaskan sejarah Cina.

Dalam usaha untuk "mengembalikan kebenaran sejarah dunia," persatuan itu telah menubuhkan cawangan di Kanada, Madagascar, Korea Selatan, Thailand, Amerika Syarikat dan United Kingdom. Pengasas kumpulan, Du Gangjian berkata, "Jangan biarkan sejarah palsu berpusat di Barat menghalang sejarah kehebatan Sino-Renaissance."

Walau bagaimanapun, penemuan ini tidak meyakinkan ramai warganegara China. Pengguna platform media sosial Weibo memanggil ahli-ahli persatuan ini sebagai "Wolf Warrior Scholars," merujuk kepada filem patriotik China.

"Terima kasih," seorang pengguna dipetik sebagai berkata. "Kita tidak boleh lagi mentertawakan Korea yang mendakwa Konfusius dan Genghis Khan adalah orang Korea." - Rangkaian Berita Harian Filipina.


(Sumber: The Star)

Catat Ulasan

0 Ulasan