Lamanfo.com

Laman Informasi

KABEL LIGHTNING APPLE INI BOLEH MEMBANTU PENGGODAM MEROMPAK KOMPUTER ANDAPada persidangan tahunan Def Con yang diadakan di Las Vegas, Nevada, seorang penyelidik bernama Mike Grover yang juga dikenali sebagai MG telah memperkenalkan kabel Lightning yang berfungsi seperti tujuan asalnya tetapi yang ini berkebolehan untuk digunakan untuk niat jahat bagi mereka yang mempunyai alat peranti iPhone atau iPad. 

Kabel Lightning adalah merupakan kabel komputer dan penyambung kuasa yang direkacipta oleh Apple Inc. Kabel ini diperkenalkan pada 12 September 2012, untuk menggantikan penyambung dok 30-pin yang dahulu dan digunakan untuk menyambungkan peranti mudah alih Apple seperti iPhone, iPad dan iPod kepada komputer, monitor, kamera, pengecas bateri USB dan peralatan lain. 

Dengan menggunakan 8 pin, kabel Lightning jauh lebih padat daripada penyambung dok 30-pin dan kedua sisi boleh disambungkan ke atas. Walau bagaimanapun, ianya tidak sepadan dengan kabel dan sambungan yang lama tanpa menggunakan adaptor.

Berbalik kepada cerita kabel Lightning yang baru diperkenalkan, MG mendedahkan bahawa kabel tersebut telah diubahsuai dengan mengimplankan ciri keselamatan-yang membolehkannya (atau penggodam) untuk mengakses dari jauh mana-mana komputer yang disambungkan ke kabel tersebut. Beliau menerangkan:

"Ia kelihatan seperti kabel biasa dan berfungsi seperti biasa. Malah komputer anda tidak akan dapat melihat sebarang perbezaan. Sehingga saya, sebagai penyerang, secara jarak jauh mula mengawal kabel tersebut, "

 Oleh kerana ia kelihatan sama dengan kabel Lightning biasa, kabel O.MG - dinamakan tepat dengan tujuannya - boleh ditukar atau mudah disembunyikan ke dalam satu set kabel seseorang dengan mudah. Prototaip awal sebenarnya telah dijual pada harga AS $ 200 (sekitar RM835), manakala ada perancangan untuk bekerjasama dengan kedai keselamatan dalam talian Hak5 untuk menghasilkan dan menjual lebih banyak dengan harga US $ 100 (kira-kira RM417).

Memandang kepada fungsinya, kabel tersebut datang dengan perkakasan dan perisian tersembunyi di dalam penyambung USB, yang kemudiannya boleh digunakan oleh penggodam untuk mengakses komputer dari jauh dan kemudian menjalankan arahan pada komputer mangsa.

"Ia sama seperti dapat duduk di depan papan kekunci dan tetikus mangsa tetapi tanpa berada di sana,"


Terdapat juga laporan bahawa NSA telah pun merekacipta sesuatu yang serupa dengannya, walaupun MG telah berjaya melakukannya sendiri. Pengubahsuaian yang sama secara teorinya boleh digunakan untuk sebarang kabel lain, seperti yang dinyatakan oleh MG:

"Kabel Apple sememangnya paling sukar dilakukan, tetapi saya berjaya melakukannya, bermaksud saya boleh juga melakukan dengan kabel jenama lain."

MG mengatakan bahawa kabel itu bermaksud untuk penyelidikan keselamatan, tetapi oleh kerana sesiapa sahaja boleh membelinya, ia akan menimbulkan beberapa kerisauan mengenai siapa yang harus anda percayai-terutama jika mereka menghadiahkan anda dengan kabel Lightning baru. Tetapi dengan terus mendokumentasikan prosesnya, mungkin para penyelidik keselamatan dapat terus mengembangkan langkah-langkah perlindungan dengan lebih lanjut.


(Sumber: Soyacincau.com)

Catat Ulasan

0 Ulasan