COVID-19: CHINA MELULUSKAN DUA VAKSIN UNTUK PERCUBAAN KEPADA MANUSIA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

COVID-19: CHINA MELULUSKAN DUA VAKSIN UNTUK PERCUBAAN KEPADA MANUSIA.

(Kredit: Pixabay) 

China telah meluluskan ujian manusia terhadap dua vaksin untuk memerangi wabak koronavirus atau COVID-19, lapor media yang dikendalikan oleh kerajaan pada hari Selasa.

Menurut Xinhua News Agency, kedua vaksin tersebut telah dihasilkan oleh Wuhan Institute of Biological Products di bawah China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) dan Sinovac Research and Development Co., Ltd, sebuah syarikat yang berpusat di Beijing.

Ini adalah vaksin pertama di dunia yang disahkan untuk ujian klinikal, kata Global Times, sebuah akhbar harian sambil memetik Suruhanjaya Penyeliaan dan Pentadbiran Majlis Negara.

Sinopharm telah menghasilkan lebih daripada 50,000 dos untuk ujian klinikal awal. Setelah pengeluaran dinormalisasi, pengeluaran dapat mencapai 3 juta dos per kumpulan dengan pengeluaran tahunan pada 100 juta dos, tambah media yang dikendalikan oleh negara.

Menurut Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC), 89 kes COVID-19 baru disahkan pada hari Isnin di daratan China selama 24 jam terakhir, dengan 86 daripadanya pelancong dari luar negara.

Kes-kes yang diimport di China meningkat kepada 1,464 tanpa kematian dan 559 pemulihan setakat ini.

Sehari sebelumnya, negara ini melaporkan 108 jangkitan dengan 98 daripadanya diimport, angka harian tertinggi sejak 6 Mac.

Tidak ada kes dan kematian baru dilaporkan dari kota Wuhan, di mana virus itu pertama kali muncul pada Disember lalu, kata NHC.

Berdasarkan laporan NHC, jumlah keseluruhan kes COVID-19 China kini mencapai 82,249 kes - 3,341 pesakit telah meninggal dunia, sementara 77,738 telah pulih.


Sumber: aa.com

Catat Ulasan

1 Ulasan