Lamanfo.com

Laman Informasi

COVID-19: SAINTIS MEMBERITAHU VIRUS KORONA TELAH BERMUTASI KEPADA 30+ JENIS.

(Kredit: Pixabay) 

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, mungkin sudah bermutasi menjadi lebih dari 30 jenis yang berasingan. 

Kajian itu mendapati bahawa strain yang berbeza dapat menghasilkan tahap viral load yang sangat berbeza berbanding yang lain, menurut laporan South China Morning Post, menjadikannya jauh lebih berbahaya.

Viral load adalah ekspresi numerik bagi kuantiti virus dalam sejumlah cairan tubuh yang ditentukan, biasanya plasma darah.

Satu strain, misalnya, kelihatan dapat menghasilkan 270 kali viral load - yang bermaksud orang yang dijangkiti menghasilkan 270 kali lebih banyak virus - daripada strain yang paling lemah.

Itu menjadikannya lebih sukar untuk melawan jangkitan dan memudahkan penyebaran, secara hipotesis dapat menjelaskan mengapa beberapa kes COVID-19 jauh lebih teruk daripada yang lain.

"Sars-CoV-2 telah mengalami mutasi yang mampu mengubah patogenisinya," kata Li Lanjuan, salah seorang ahli epidemiologi China yang paling produktif dan seorang penyelidik di Universiti Zhejiang. Ini berdasarkan hasil kajian beliau, yang dikongsi dalam talian di pelayan prabayar MedRxiv tetapi masih menunggu proses semakan rakan sebaya atau diterbitkan dalam jurnal akademik.

Dalam penyelidikan itu, Li mengasingkan jenis strain yang berbeza dan, dalam keadaan makmal, mengukur kecepatan dan keberkesanan strain virus tersebut untuk menjangkiti dan membunuh sel yang diserang. 

Kertas kajian ini juga menjejaki berbagai jenis strain di kawasan wabak yang berlainan di dunia, dan mendapati bahawa versi SARS-CoV-2 yang tersebar di seluruh Eropah dan New York adalah dari jenis pembunuh yang lebih cekap daripada yang melanda bahagian lain di Amerika Syarikat seperti Washington. 

"Walaupun dengan desakan bagi pengembangan ubat dan vaksin, perlu dipertimbangkan juga kesan mutasi yang terkumpul ini ... untuk menghindari kemungkinan kegagalan," tulis Li dan rakan-rakannya.


Sumber: Futurism

Catat Ulasan

0 Ulasan