KEJATUHAN HARGA MINYAK: BAGAIMANA HARGA MINYAK BOLEH JADI NEGATIF?

Lamanfo.com

Laman Informasi

KEJATUHAN HARGA MINYAK: BAGAIMANA HARGA MINYAK BOLEH JADI NEGATIF?

(Kredit: Pixabay) 
Sukar untuk mempercayai bahawa harga komoditi apa pun, apalagi minyak, dapat turun ke angka negatif. Tetapi itulah yang terjadi pada harga minyak.

Covid-19 telah mendorong kawalan pergerakan penduduk, penutupan kilang dan menghentikan perjalanan orang ke serata dunia. Ekonomi global semakin merosot.

Pandemik ini juga telah mengurangkan permintaan minyak dunia sekitar 29 juta tong sehari daripada sekitar 100 juta setahun yang lalu. OPEC dan pengeluar lain bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 9.7 juta tong sehari, jauh lebih rendah daripada penurunan permintaan, meninggalkan lebihan minyak di pasaran dengan tiada pembeli.

Kapasiti simpanan di darat telah terisi dengan cepat. Banyak negara pengimport minyak menyimpan sejumlah besar minyak, memanfaatkan harga murah yang mungkin tidak bertahan lama.

Sebilangan pengeluar minyak, yang berharap dapat mempertahankan saham pasaran mereka, berusaha menyimpan lebihan minyak mereka di laut, menyewakan kapal tangki dengan kos yang tinggi. Ada yang dipercayai membayar lebih dari AS$100,000 setiap hari untuk setiap kapal tangki.

Jadi bagaimana harga minyak Alberta dan bahkan harga masa depan untuk West Texas Intermediate (WTI) merosot ke angka negatif?

Ia bermula dengan kontrak berjangka untuk WTI - minyak yang akan dihantar dalam beberapa bulan dengan harga hari ini. Ia kehilangan AS$6 setong pada hari Isnin, mengambil AS$11.66, tetapi mengakhiri hari pada - AS$37 kerana pemegang kontrak masa depan cuba membuang kontrak mereka sebelum minyak sebenarnya dihantar tanpa tempat untuk menyimpannya.

Tetapi minyak Alberta, terutama berasal dari minyak tanah (disebut Western Select), biasanya dijual pada harga AS$10 hingga AS$15 di bawah harga WTI, kerana ia harus diekstrak dari kawasan berbatu yang dalam. Itu menjadikannya lebih sukar untuk ditapis, dan juga harus diangkut ribuan kilometer ke kilang-kilang di Amerika.

Oleh itu, harga minyak Alberta menjadi negatif dalam arti bahawa harga penanda aras sekarang lebih rendah daripada kos pengeluaran, pengangkutan dan penyimpanan.

Keadaan ini tidak dijangka akan bertahan lama. Pengeluar, dalam jangka masa pendek, boleh menerima harga di bawah kos berubah selagi mereka mampu membayar sebahagian dari kos yang akan ditanggungnya walaupun pengeluaran minyak terhenti.

Seiring berjalannya waktu, semakin banyak rig akan berhenti beroperasi (secara teknikal, beberapa daripadanya akan terus beroperasi untuk mengelakkan terjejas) dan keseimbangan baru antara penawaran dan permintaan akan dibuat pada harga yang melebihi jumlah kos purata. Tetapi ini bukan petanda baik untuk Alberta atau Amerika Syarikat.

Minyak Alberta kini terjejas sampingan daripada perang minyak antara Rusia dan Arab Saudi, dengan serangan tambahan daripada Covid-19. Kedua-dua faktor ini boleh mengganggu pengeluaran minyak Alberta. Tetapi permusuhan Saudi-Rusia yang digabungkan dengan pandemik global telah terbukti menjadi bencana bagi negara Kanada, dan ianya juga dapat memberikan kesan yang serupa untuk industri tenaga AS.

Rusia dan Arab Saudi sangat bergantung pada pendapatan minyak untuk mengekalkan ekonomi negara masing-masing. Sudah tentu, ekonomi Arab Saudi kurang kepelbagaiannya daripada ekonomi Rusia, tetapi kedua-duanya mempunyai perbezaan yang serupa, di mana pendapatan minyak kedua-dua negara tersebut mewakili bahagian yang tinggi daripada KDNK (Arab Saudi sekitar 50% dan Rusia 38.9%), bajet (Arab Saudi 87% dan Rusia 68%) dan eksport (Arab Saudi 90% dan Rusia 59%). Sukar untuk dipercayai bahawa kedua-dua negara boleh melakukannya dengan harga minyak yang rendah.

Rusia memerlukan harga AS$60 setong untuk mengimbangkan anggaran kerajaannya dan bahkan harga yang lebih tinggi bagi  mengimbangi akaun semasa, yang bermaksud eksport barang dan perkhidmatan ditolak import barang dan perkhidmatan, ditambah dengan pemindahan modal jangka pendek bersih.

Arab Saudi, yang kekal sebagai pengeluar minyak dengan harga kos terendah di dunia, dapat menjana kewangan apabila harga setong melebihi US$20, dan Rusia pula dengan harga AS$40.

Tetapi menjana keuntungan apabila harga lebih tinggi daripada kos tidak mencukupi. Arab Saudi memerlukan harga AS$80 per barel untuk mengimbangkan bajetnya, merealisasikan rancangannya untuk mempelbagaikan ekonominya dan mengekalkan ekonomi yang bersubsidi tinggi. Keseimbangan adalah bergantung kepada kestabilan sistem politik Rusia dan Arab Saudi dan rejim semasa.

Semakin lama wabak Covid-19 berlangsung, semakin besar kerosakan yang akan ditanggung oleh pengeluar minyak. Kini, agak sukar untuk dijangkakan berapa tinggi harga minyak akan meningkat setelah wabak itu mereda. Ianya mungkin akan meningkat lebih tinggi kerana pengeluar marginal telah dihapuskan, tetapi ianya tidak lama. Menggunakan minyak dan bahan bakar fosil lain tidak lagi konsisten bagi mengelakkan jangkaan bencana akibat perubahan iklim. Minyak semakin menjadi aset terkandas.
Sumber: The Sun Daily dan Youtube

Catat Ulasan

0 Ulasan