BAGAIMANA MENGGUNAKAN TIKTOK PADA PC DAN MAC?

Lamanfo.com

Laman Informasi

BAGAIMANA MENGGUNAKAN TIKTOK PADA PC DAN MAC?


TikTok telah menjadi salah satu aplikasi media sosial yang paling popular dan telah mendapat banyak pengguna di seluruh dunia. Aplikasi ini membolehkan pengguna membuat video yang berdurasi 15 saat hingga 60 saat. Pencipta mempunyai kebebasan untuk membuat video TikTok duet dengan pengguna lain di aplikasi, dan mereka bahkan dapat membuat wallpaper hidup dengan mana-mana video TikTok kegemaran mereka.

TikTok adalah aplikasi yang tersedia untuk telefon pintar dan iPhone Android. Nah, sekarang, anda juga boleh menggunakan aplikasi di PC atau komputer riba dengan cara yang sama seperti yang anda gunakan pada telefon pintar anda.


Bagaimana Menggunakan TikTok pada PC?

Buka Google Chrome di PC anda dan lawati laman web rasmi TikTok. Tekan butang Tonton Sekarang yang terdapat di sudut kanan atas halaman utama. Anda akan diarahkan ke halaman baru, tekan butang log masuk yang terdapat di sudut kanan atas halaman baru.Selepas itu, log masuk ke akaun TikTok anda dengan menggunakan salah satu pilihan yang diberikan.


Sebagai contoh, jika anda ingin log masuk menggunakan nombor telefon, anda perlu memasukkan kod negara nombor telefon anda, kemudian, tekan butang kod kirim.


Setelah mendapatkan kod di telefon anda, masukkan kod di desktop dan tekan butang log masuk.Log masuk TikTok anda akan berjaya sekarang dan anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk menonton cadangan video yang diperibadikan dan juga memuatnaik video yang diedit. 


Namun, kelemahan utama penggunaan TikTok di Chrome ialah anda tidak dapat mengedit video pada masa memuatnaik seperti yang anda lakukan di aplikasi TikTok. Anda perlu mengedit video anda menggunakan perisian luaran sebelum memuat naiknya ke TikTok.

Anda boleh menggunakan BlueStacks Emulator untuk memuat turun Aplikasi TikTok di PC.


Bagaimana Memasang Aplikasi TikTok Di PC melalui BlueStacks? 

Pertama, anda harus memuat turun emulator BlueStacks dari laman web rasminya dan memasangnya di PC anda.


Setelah memuat turun BlueStacks, apabila anda membukanya, anda akan melihat Google Play Store, tekannya dan log masuk menggunakan butir-butir anda. Setelah log masuk, cari aplikasi TikTok di Google Play Store dan muat turunnya.Buka aplikasi TikTok di emulator dan tekan butang ‘Saya’ di sudut kanan bawah.Tekan pendaftaran dan buat akaun TikTok anda atau anda juga boleh log masuk ke akaun TikTok lama anda.Setelah log masuk, anda boleh memuat naik atau merakam video di TikTok seperti yang dilakukan oleh telefon pintar anda menggunakan semua kesan penyuntingan.


Catatan: Emulator Bluestacks adalah perisian yang banyak menggunakan tenaga, oleh itu kami mengesyorkan agar anda menutup semua program lain sambil menggunakan aplikasi apa pun di Bluestack supaya ia tidak menjadi lambat. 


Sumber: Fossbytes.com

Catat Ulasan

0 Ulasan