Lamanfo.com

Laman Informasi

BOLEHKAH ANDA MENYELESAIKAN KOD BERURUTAN INI?

(Kredit: Maths Doctor) 

Jurutera suka memecahkan kod dan menyelesaikan teka-teki, tetapi bolehkah anda menyelesaikan kod ini dan meramalkan apa barisan seterusnya?

Sebilangan besar jurutera suka menyelesaikan teka-teki dan menunjukkan kemahiran matematik mereka yang unggul berbanding pesaing dari bidang yang berlainan. Bukan itu sahaja, menyelesaikan teka-teki dapat membuat otak anda menjadi tajam, dan mungkin juga akan membantu anda mencapai ujian seterusnya. Doktor Matematik menghabiskan waktunya untuk membuat video teka-teki pendek di Youtube, dan dia baru-baru ini telah melancarkan cabaran pemecahan kod yang agak menarik. "Kod rahsia" adalah rangkaian nombor, yang disusun secara berurutan dalam lajur. Tujuannya adalah untuk meramalkan garis akhir teka-teki tersebut. Lihat video pendek di bawah dan lihat apakah anda tahu jawapannya.


Sebilangan daripada anda mungkin sudah mengetahui jawapannya, tetapi yang lain mungkin gagal melihat corak nombornya. Untuk menyelesaikan muslihat ini memerlukan sedikit pemikiran luar kotak. 

Sudah mengalah? Lihat video penyelesaian pendek di bawah, dan anda akan terkejut mengapa anda tidak mengetahuinya!


Pada akhirnya anda akan mendapati kodnya agak mudah, ia tidak mengikut corak angka, tetapi lebih kepada logik. Setiap baris adalah pengiraan nombor di baris sebelumnya, secara berurutan. Baris pertama hanya mempunyai 1, dan baris kedua menghitung yang pertama dengan mengatakan ada 1, 1, dan seterusnya.


Sumber: Interesting Engineering


Catat Ulasan

0 Ulasan