BULAN PERNAH HILANG PADA TAHUN 1110, SAINTIS MENGETAHUI MENGAPA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

BULAN PERNAH HILANG PADA TAHUN 1110, SAINTIS MENGETAHUI MENGAPA.

(Kredit: Pixabay) 

Hampir satu milenium yang lalu, langit malam menjadi gelap ketika bulan hilang dari pandangan.

Bayangkan langit malam tanpa cahaya Bulan yang terang dan juga sebagai petunjuk arah. Bayangkan juga bulan tak kelihatan selama berbulan-bulan, bahkan mungkin bertahun-tahun. Inilah yang telah berlaku hampir satu milenium yang lalu, pada tahun 1110, dan sekarang, para saintis mungkin mempunyai alasan apa yang menyebabkan fenomena aneh ini.

Kajian baru oleh para penyelidik di Universiti Geneva di Switzerland percaya bahawa gabungan abu volkanik dan sulfur serta cuaca yang terlalu sejuk yang menyebabkan bulan hilang dari pandangan.

Penemuan mereka diterbitkan dalam Nature Scientific Reports.


Pergolakan besar. 

Pergolakan besar terjadi di atmosfera Bumi sekitar satu milenium yang lalu: langit menjadi gelap setelah awan besar yang membawa partikel sulfur bergerak melalui stratosfera dan akhirnya jatuh ke permukaan Bumi.

Lapisan ais telah menyimpan bukti ini untuk jangka masa yang sangat lama dan telah membantu para saintis menentukan tarikh kejadian yang dapat dilihat di lapisan ais yang lebih dalam. Walau bagaimanapun, ia bukanlah satu kerja yang mudah.

Telah disahkan bahawa hilangnya bulan dari penglihatan memang berlaku, tetapi teori yang berbeza telah dikemukakan selama bertahun-tahun mengenai punca kejadian tersebut. 

Sebilangan orang menganggap itu adalah deposit belerang yang ditinggalkan oleh letusan gunung berapi Hekla Iceland pada tahun 1104. Walau bagaimanapun, satu lagi penyelidikan baru-baru ini menyimpulkan bahawa skala masa bernama Greenland Ice Core Chronology 2005 (GICC05) menunjukkan tarikh yang salah untuk beberapa peristiwa.

Maklumat GICC05 tersebut telah membuatkan pasukan penyelidikan baru yang diketuai oleh S├ębastien Guillet dari University of Geneva untuk menyimpulkan bahawa tidak mungkin letusan gunung berapi Hekla yang menyebabkan fenomena tersebut. Pasukan itu kemudian meneliti catatan abad pertengahan yang menerangkan gerhana bulan gelap yang sesuai dengan peristiwa itu. 

"Fenomena optik atmosfera  yang berkaitan dengan aerosol pada altitud tinggi hasil daripada letusan  gunung berapi telah menarik perhatian para pencatat sejak zaman kuno," kata pasukan itu dalam makalah mereka.

"Khususnya, kecerahan gerhana bulan yang dilaporkan dapat digunakan baik untuk mengesan kandungan aerosol gunung berapi di stratosfera dan untuk mengukur kedalaman optik stratosfera berikutan letusan besar."

Para penyelidik mendapati bahawa letusan gunung berapi lain terjadi, pada tahun 1108 ketika itu, ketika Gunung Asama di Jepun meletus. Menggabungkan pengalaman saksi dan pemerhatian terhadap formasi cincin dalam batang pokok, dan dokumentasi sejarah lain, pasukan menunjukkan bahawa letusan ini boleh menyebabkan kejadian bulan hilang terjadi. 

Pemerhatian ini tidak cukup kuat untuk membuktikan secara konkrit bahawa ia membawa kepada kejadian tersebut, namun, menyatukan semua maklumat yang berbeza telah mendorong para saintis untuk mempercayai letusan besar yang telah dilupakan ini menimbulkan kesan yang besar kepada umat manusia.


Sumber: Interesting Engineering

Sila baca: BULAN TIADA KAWASAN SENTIASA GELAP. 

Catat Ulasan

0 Ulasan