COVID-19: KACAMATA PENGIMBAS SUHU.

Lamanfo.com

Laman Informasi

COVID-19: KACAMATA PENGIMBAS SUHU.Kacamata tersebut menggunakan pengesan infra merah. 

Firma baru dari China telah menawarkan produk untuk memerangi COVID-19 yang langsung keluar dari filem sains fiksyen, lapor Reuters. Apakah dia? Cermin mata yang berkebolehan untuk mengukur suhu di sekeliling anda.

Firma tersebut bernama Rokid mengembangkan produk augmented reality (AR) untuk permainan video tetapi kini telah menggunakan teknologinya untuk membantu dalam memerangi wabak global. Syarikat yang berpusat di Hangzhou mengembangkan kacamata itu hanya dalam masa dua minggu.

Naib Presiden Rokid, Xiang Wenjie mengatakan bahawa permintaan meningkat untuk cermin mata yang dipanggil T1. Syarikat itu telah menjual kira-kira 1,000 pasang kepada kerajaan, taman perindustrian, dan sekolah.

"Selain pengukuran suhu tetap, T1 dapat memberikan pemeriksaan suhu yang mudah dibawa ke mana-mana, pemeriksaan suhu yang jauh dan cepat dan ini akan sangat membantu," kata Xiang kepada Reuters.

Kacamata AR T1 dapat merakam suhu orang hingga jarak tiga meter. Dan bukan sahaja ia dapat membantu orang melihat suhu, tetapi ianya juga dapat menggunakan ciri-ciri augmented reality untuk merakam foto dan video tanpa kawalan tangan.

Bagaimanakah kacamata T1 membaca suhu? Ia menggunakan sensor inframerah yang mengukur suhu berdekatan dengan bantuan kamera dan kemudian memindahkan maklumat tersebut ke paparan.

Syarikat itu sekarang telah mengumumkan akan meningkatkan kacamata T1 untuk mengambil suhu berganda secara serentak. Ini akan menjadikannya sesuai untuk digunakan di tempat yang sesak seperti pusat membeli-belah dan lapangan terbang untuk membantu memerangi COVID-19.

"Dengan lebih banyak produk terbaru keluar, khususnya kacamata ini, kami rasa akan dapat menggunakannya untuk melakukan pengukuran suhu tanpa sentuh, ianya sangat efisien ketika berhadapan dengan orang banyak," kata Jin Keli, presiden Greentown Property Management, kepada Reuters.

Rokid mengumumkan di laman webnya bahawa ia menyelesaikan satu pusingan pembiayaan “bilion dolar” yang diketuai oleh para pelabur, bank Swiss Credit Suisse, syarikat induk Singapura Temasek, dan lain-lain.


Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan