Lamanfo.com

Laman Informasi

PERNAHKAH ANDA BERTEMU WAJAH SEIRAS ANDA?

Maurus Oehmann and Rudi Kistler. 
François Brunelle

Seorang jurugambar mencari orang yang asing tetapi kelihatan seperti mereka kembar seiras dan apabila anda melihat kepada gambar mereka anda mungkin akan melihat beberapa kali. 

Mungkin anda biasa mendengar istilah "pelanduk dua serupa", tetapi adakah ianya benar? 

Apabila anda melihat siri gambar-gambar oleh François Brunelle, bertajuk "Saya tidak mirip," jawapannya mungkin ya.

Brunelle telah menghabiskan 20 tahun untuk mencari orang asing yang berwajah mirip, beralih dari filem ke kamera digital dalam prosesnya.

Sehingga kini, dia telah mempotretkan 250 pasangan berwajah mirip di 25 bandar yang berbeza untuk projeknya, kedua-duanya menemui subjeknya sendiri di jalan-jalan di Montréal, Kanada, tempat dia berpusat, atau meminta mereka yang berwajah mirip atau dipanggil "doppelgangers" menghubunginya untuk diambil foto.

Dalam beberapa kes, syarikat, jenama, atau bahkan negara, membantu beliau dalam projeknya, seperti ketika pemerintah Colombia memintanya melakukan kempen dengan slogan "Mari kita pilih untuk melihat apa kesamaan kita."

Teruskan membaca sambil melihat gambar-gambar yang diambil oleh beliau. 

François Brunelle mengatakan bahawa dia selalu mempunyai kemampuan untuk melihat persamaan antara orang asing, tetapi minatnya meningkat ketika dia melihat dirinya di TV. Nampaknya, dia sangat mirip dengan Mr Bean Rowan Atkinson.

Pedro lópez Soto and Kaotico Albert Pueyo. 
François Brunelle

Walaupun dia mengatakan bahawa dia lebih suka tampil kepada mirip James Dean daripada Mr. Bean, idea untuk mendapatkan potret doppelganger bersama menjadi satu yang diminati. 

Agnes Loonstra and Ester Scholten. 
François Brunelle

Pada mulanya, dia fikir orang asing ini akan bertemu satu sama lain di studio untuk pertama kalinya dan terkejut, tetapi subjek tidak dapat melihat persamaan antara mereka. 

Sarah Fournier and Alan Madill. 
François Brunelle

"Kadang-kadang orang masuk dan saya fikir mereka kelihatan sama - bahkan tidak tahu membezakan mereka. Tetapi setelah satu atau dua jam, saya rasa mereka tidak kelihatan sama, itu sangat pelik," katanya lagi. 

Martine Chase and Donmar Williams. 
François Brunelle

Dia mengatakan bahawa menjadi mirip tidak semestinya kelihatan betul-betul sama - ia lebih kepada membingungkan apabila mereka berada di pusat membeli-belah.

Diego Morena and Yesid García. 
François Brunel

Beliau mengambil gambar mirip pertama pada tahun 2000, dengan dua lelaki yang beliau kenal, dan terus mengambil gambar orang yang beliau rekrut sendiri. Namun, setelah berita mengenai projeknya tersebar, orang-orang di seluruh dunia mula menawarkan diri sebagai doppelganger untuk diambil gambar. 


Daniela Rincon and Luisa López. 
François Brunelle

Beliau selalu mengambil gambar pasangan mirip di dalam studio dan meminta mereka berpakaian sederhana. Beliau biasanya meminta mereka untuk berdiri dekat dan saling menyentuh, sehingga membuat mereka kelihatan seperti bukan orang asing.

Julie Arsenault and Jean Lambert. 
François Brunelle

Brunelle melihat projek itu sebagai kolaborasi, kerana subjeknya juga mendapat kelebihan hasil karyanya. Jurugambar tersebut juga mengatakan bahawa melalui siri ini, beliau telah mendapat 500 rakan baru.

Michael Malone and Charles Hall Chasen. 
François Brunelle


Tamara Stomphorst and Sandra Meines. 
François Brunelle


Sumber: Insider

Catat Ulasan

0 Ulasan