TAHUKAH ANDA ORANG MALAYSIA MEREKABENTUK TOPENG N95 YANG ASAL  DAN BELIAU JUGA TELAH BERJAYA MENGHENTIKAN WABAK MAUT DI CHINA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

TAHUKAH ANDA ORANG MALAYSIA MEREKABENTUK TOPENG N95 YANG ASAL  DAN BELIAU JUGA TELAH BERJAYA MENGHENTIKAN WABAK MAUT DI CHINA.


(Kredit: Wellcome Collection/Wikipedia) 

Beliau yang terkenal di China adalah orang Malaysia pertama yang dicalonkan untuk Hadiah Nobel dalam Perubatan pada tahun 1935. Namun, namanya tidak pernah mendapat tempat dalam buku sejarah sekolah kita. 

Pandemik virus korona yang berlaku sekarang ini telah membawa kepada sejarah seorang doktor asal tanah air kita yang telah berjaya  menghentikan wabak pneumonia yang dianggap "apokaliptik" dahulu kerana telah membunuh 100% daripada mereka yang dijangkiti pada tahun 1910.

Walau bagaimanapun, kemungkinan besar anda belum pernah mendengar nama atau kisah beliau sehingga kini. 

Beliau ialah Wu Lien-teh yang lahir di Pulau Pinang pada 10 Mac 1879.

Ketika berusia 15 tahun, Wu berpindah ke London untuk belajar di Emmanuel College, sebuah kolej konstituen University of Cambridge pada tahun 1894. Dia merupakan etnik Cina pertama yang belajar perubatan di sana.

Pada tahun 1903, dia menamatkan pengajian perubatannya dan seterusnya ke Institut Penyelidikan Perubatan di Kuala Lumpur sebagai pelajar penyelidikan pertama. Setahun kemudian, dia memulakan latihan peribadinya di Chulia Street, George Town.

Pada musim gugur tahun 1910, Wu telah dipanggil ke China untuk memimpin usaha negara tersebut untuk menghentikan wabak maut pneumonia yang menimpa Manchuria di Asia Timur Laut dan telah membunuh 60,000 orang.

(Kredit: Wellcome Collection) 

Dalam beberapa bulan, beliau telah berjaya menghentikan wabak maut tersebut dan hasil kejayaannya, beliau telah digelar 'Plague Fighter". 

Wabak penyakit pneumonia yang juga dipanggil wabak Manchuria berlaku lebih dari satu abad yang lalu dan digambarkan sebagai "apokaliptik" oleh Christos Lynteris, seorang pensyarah kanan di Jabatan Antropologi Sosial di University of St Andrews, sebuah universiti awam di Scotland.

"Ia membunuh 100% daripada mereka yang dijangkiti, tidak ada yang selamat. Dan ia membunuh dalam masa 24 hingga 48 jam dari gejala pertama. Sesuatu yang seperti ini belum pernah dialami pada zaman moden ini, dan ia serupa dengan Black Death," kata Lynteris baru-baru ini. 

Petugas memakai PPE semasa wabak Manchuria. (Kredit: Thomas H. Han) 

Bagaimana beliau menghentikan wabak itu?

Bertentangan dengan kepercayaan pada waktu itu yang menyatakan bahawa kutu yang bertanggungjawab kepada wabak tersebut, Wu memutuskan bahawa wabak itu tersebar melalui udara setelah dia melakukan otopsi pada salah seorang korban.

"Ini bertentangan dengan idea umum pada masa itu bahawa wabak hanya dapat disebarkan oleh tikus atau kutu dan tidak dapat disebarkan dari orang ke orang. Idea beliau telah mengejutkan semua rakan ilmiahnya dan disambut dengan rasa tidak percaya yang meluas," menurut sebuah makalah yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat.

Sejurus selepas itu, beliau memulai kuarantin dan mengatur langkah agar bangunan dibuat pembasmian kuman. Beliau juga meminta agar mayat mangsa wabak dibakar (kremasi), yang ternyata telah memberi kesan besar kepada penyebaran wabak tersebut.

Menjelang 31 Mac 1911, hanya beberapa hari selepas kremasi bermula, tidak ada jangkitan lagi yang dilaporkan.

Namun, kejayaan Dr Wu yang paling penting adalah ketika dia membuat topeng muka untuk menyaring udara. Ianya adalah versi asal topeng N95.

Dia memperkembangkan topeng bedah yang pernah dilihatnya di Barat, mengubahsuainya menjadi topeng yang lebih besar dengan lapisan kain kasa dan kapas untuk menyaring udara melalui beberapa lapisan kainnya.

Topeng itu melilit dengan selamat di wajah seseorang. Sebilangan doktor, bagaimanapun, masih meragui keberkesanan topeng muka Dr Wu, dengan seorang doktor tersebut meninggal dunia akibat wabak setelah enggan memakai topeng tersebut.

Menurut kertas Perpustakaan Perubatan Nasional, nama mangsa tersebut adalah Gérald Mesny. Dia adalah doktor terkemuka Perancis yang datang untuk menggantikan Dr Wu. Dia meragui pandangan Dr Wu dan enggan memakai topeng.

"Wu telah menjelaskan kepada doktor Perancis tersebut teorinya bahawa wabak itu ialah pneumonia dan boleh hidup di udara. Tetapi lelaki Perancis itu menghinanya. Dan untuk membuktikan hal ini, Mesny pergi dan menghadiri orang sakit di hospital wabak tanpa memakai topeng Wu, dan dia meninggal dalam dua hari oleh wabak itu," kata Lynteris lagi. 

Sebelum menolak memakai topeng Wu, Mesny dikatakan ada berkata: "Apa yang dapat kita harapkan dari seorang berbangsa Cina?"

Gambar kaedah pemakaian topeng muka (Kredit: Wellcome Collection) 

Menjelang tahun 1921, Dr Wu telah berjaya mengatasi wabak berulang dan pada tahun 1935, beliau menjadi rakyat Malaysia pertama yang dicalonkan untuk Hadiah Nobel. 

Terkenal sebagai pakar penyakit berjangkit, dia bagaimanapun tidak memenangi anugerah berprestij itu.

Dia kembali ke Malaysia pada tahun 1937, setelah bermulanya perang anti-Jepun di China. Isteri dan tiga anak lelakinya telah meninggal dunia di China dan rumahnya serta koleksi buku perubatan kuno Cina telah dibakar, menurut laporan kematiannya pada tahun 1960 yang diterbitkan dalam The Lancet.

Dr Wu telah menetap di Ipoh, di mana dia mempraktikkan kerjayanya secara umum. Beliau meninggal pada usia 81 tahun pada 21 Januari 1960.

Walaupun Dr Wu telah menerima banyak penghargaan dan nama beliau telah diabadikan sebagai nama jalan dan patung tugu, nama wira Malaysia ini, bagaimanapun, tidak pernah mendapat tempat dalam buku teks sejarah sekolah. 

Hari ini ketika Malaysia, Singapura, China dengan lebih dari 200 negara berusaha untuk menangani virus COVID-19, usaha beliau untuk membasmi wabak lebih dari satu abad yang lalu menjadi semakin relevan.

Sumbangan Dr Wu terhadap perkembangan perubatan moden di China begitu hebat sehingga beliau dianggap sebagai orang pertama yang memodenkan perkhidmatan perubatan dan pendidikan perubatan China.

Hasil kerja beliau sebenarnya masih dipraktikkan sehingga kini walaupun setelah 100 tahun.

Menurut SCMP, catatan usaha kuarantin - yang ditemui hari ini di perpustakaan Universiti Nasional Singapura (NUS) - pernah digunakan ketika SARS tiba-tiba menular pada tahun 2003.

Namun, wira yang berasal dari Pulau Pinang itu, yang terkenal di China kerana kejayaannya, tidak mendapat tempat dalam buku sejarah kita.

(Kredit: Wikipedia) 


Sumber: Says

Catat Ulasan

0 Ulasan