BENARKAH HAIWAN DAPAT MERAMAL BENCANA ALAM?  

Lamanfo.com

Laman Informasi

BENARKAH HAIWAN DAPAT MERAMAL BENCANA ALAM?  

(Kredit: Pixabay) 

Pada 26 Disember 2004, gempa bumi melanda pantai barat Sumatera utara di Indonesia dan menyebabkan tsunami maut yang mengorbankan ratusan ribu di sekitar wilayah tersebut.

Banyak kisah memilukan muncul dari tragedi itu, tetapi ada satu kisah yang tetap menarik perhatian para saintis.

Menurut banyak saksi, banyak binatang berkelakuan aneh sebelum tsunami melanda, dan banyak yang melarikan diri ke tempat yang lebih tinggi.

Ini bukan kali pertama manusia melihat fenomena ini, dan kemungkinan ia bukan yang terakhir.

Pada tahun 2012, para penyelidik menyatakan bahawa kambing yang memakan rumput di lereng Gunung Etna di Itali melarikan diri beberapa jam sebelum gunung berapi itu meletus.

Tepat sebelum gempa melanda negeri Gujarat India pada tahun 2001, anjing dilaporkan menggonggong tanpa henti dan berlari panik.

Pada 4 Februari 1975, pihak berkuasa kota Haicheng di China memerintahkan pemindahan setelah menerima laporan mengenai aktiviti haiwan pelik, menyelamatkan nyawa ketika gempa melanda tidak lama kemudian.

Sejarawan Yunani kuno menulis mengenai tikus, musang dan ular yang melarikan diri dari bandar Helike sebelum gempa bumi meratakan kawasan itu pada tahun 373 SM.

Dengan semua kejadian yang direkodkan ini, adakah boleh dikatakan bahawa haiwan mampu meramalkan gempa bumi? Jawapannya lebih rumit daripada yang mungkin difikirkan oleh seseorang.

Telah diketahui bahawa haiwan mempunyai naluri bertahan hidup yang memungkinkan mereka memburu atau menghindari pemangsa, dan mungkin naluri inilah yang membantu mereka meramalkan bencana yang akan berlaku.

Sebagai contoh, ketika ribut hendak melanda, burung bercangkung ke bawah kerana mereka dapat mengesan perubahan tekanan udara. Bahkan ikan telah diketahui melarikan diri ke perairan yang lebih dalam ketika taufan hampir tiba.

Penulis juga pernah mempunyai pengalaman yang sama semasa kejadian gempa bumi di Ranau, Sabah pada 5 Jun 2015 dimana beberapa saat sebelum gegaran kedengaran ayam membuat bunyi bising di sekitar rumah penulis.

Tetapi bagaimana haiwan meramalkan gempa bumi?

Beberapa saintis menyimpulkan bahawa haiwan dapat merasakan getaran di dalam kerak bumi, sementara yang lain mencadangkan bahawa haiwan dapat mengesan gas yang dilepaskan dari tanah.

Gempa bumi dapat menghasilkan bunyi infrasonik, dengan frekuensi yang lebih rendah daripada yang dapat dikesan oleh telinga manusia, seperti bagaimana haiwan mengambilnya.

Banyak saintis masih ragu-ragu bahawa haiwan adalah petunjuk yang baik untuk bencana alam, dan sukar untuk membuktikannya. Haiwan hanya berkelakuan aneh dari semasa ke semasa, dan bukan kemustahilan matematik bahawa tingkah laku mereka yang salah bertepatan dengan bencana alam.

Sekiranya haiwan berkelakuan aneh dan tidak ada bencana alam tidak lama kemudian, orang tidak akan memperhatikan tingkah laku tersebut.

Namun, secara umum disepakati bahawa deria haiwan memungkinkan mereka mengesan perubahan persekitaran sebelum manusia dapat melakukannya.

Kemungkinan haiwan juga bersikap aneh sebelum bencana alam berlaku kerana gerun dengan perubahan persekitaran yang mereka alami melalui deria mereka. 

Secara kesimpulannya, haiwan tidak mungkin memiliki "deria keenam" dalam bentuk apa pun, tetapi hanya lebih awal dapat memperhatikan tanda-tanda bencana alam yang akan mendatang berbanding manusia.


Sumber: FMT

Catat Ulasan

0 Ulasan