KKM: EMPAT GOLONGAN ORANG YANG TIDAK PERLU MEMAKAI PELITUP MUKA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

KKM: EMPAT GOLONGAN ORANG YANG TIDAK PERLU MEMAKAI PELITUP MUKA.


Pengumuman dibuat oleh KKM sejurus selepas arahan wajib memakai pelitup muka dilaksanakan mulai 1 Ogos dan seterusnya.

Kementerian Kesihatan telah menggariskan empat kumpulan khusus yang dikecualikan daripada memakai topeng muka sehingga ia diwajibkan sejak 1 Ogos di tempat awam yang sesak.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 30 Julai oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, kumpulan yang tidak diharuskan memakai topeng muka adalah:

1.Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun 

2.Mereka yang mengalami kesukaran bernafas. 

3.Individu yang tidak sedarkan diri. 

4.Mereka yang kurang upaya atau tidak dapat menanggalkan topeng muka tanpa bantuan.

Walau bagaimanapun, Menteri Kesihatan mengatakan bahawa topeng pembedahan 3 lapis sangat disyorkan untuk orang yang mempunyai gejala seperti selesema serta individu berisiko tinggi seperti mereka yang berumur 60 tahun ke atas atau dengan penyakit kronik seperti diabetes dan tekanan darah tinggi.


Topeng muka bukan perubatan disyorkan untuk mereka yang tidak mengalami sebarang gejala tetapi berada di kawasan yang sesak di mana jarak fizikal tidak dapat diperhatikan - misalnya, pengangkutan awam, tempat kerja dan kedai.

Walaupun tidak secara aktif mendorong penggunaan topeng kain bukan perubatan, Kementerian Kesihatan menekankan bahawa rakyat Malaysia harus menggunakan hanya lapisan tiga berikut seperti yang ditentukan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO):

-Lapisan hidrofilik dalaman yang dapat menyerap air, dibuat dari kapas atau campuran kapas. 

-Lapisan hidrofobik tengah yang kalis air dan meningkatkan penapisan, dibuat dari bahan sintetik bukan tenunan seperti plastik polipropilena atau kapas. 

-Lapisan hidrofobik luar yang kalis air dan menghadkan kemasukan bahan pencemar ke hidung dan mulut pemakai, diperbuat daripada plastik polipropilena, poliester atau campuran.


Pada 23 Julai, Menteri Kanan (Pertahanan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa memakai pelitup muka di kawasan awam yang sesak dan pengangkutan awam adalah wajib dari 1 Ogos dan seterusnya.

Mereka yang didapati melanggar peraturan ini akan dikenakan denda RM1,000 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.


Sumber: TRP

Catat Ulasan

0 Ulasan