KKM MENUKAR ISTILAH "PENJARAKAN SOSIAL" KEPADA ISTILAH YANG LEBIH EFEKTIF.

Lamanfo.com

Laman Informasi

KKM MENUKAR ISTILAH "PENJARAKAN SOSIAL" KEPADA ISTILAH YANG LEBIH EFEKTIF.


Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan di media sosial bahawa ia akan menghentikan istilah "penjarakan sosial" untuk sesuatu yang jauh lebih tepat selepas kluster baru Covid-19 muncul semula pada bulan Julai.

Kini disebut "penjarakan fizikal". 

Mengumumkan istilah baru tersebut pada 31 Julai, Kementerian Kesihatan menjelaskan bahawa ia lebih sesuai untuk jarak satu meter antara individu demi menjaga kesihatan dan keselamatan mereka.

Istilah ini juga disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kepada negara-negara anggotanya kerana ia jauh lebih tepat dari sudut perubatan.

Sebenarnya, WHO telah menganjurkan penggunaan "penjarakan fizikal" dan bukan "penjarakan sosial" sejak bulan Mac yang lalu. 

(Kredit: WHO) 

Sebabnya adalah kerana "penjarakan sosial" lebih  menunjukkan pemutusan hubungan antara orang tersayang dan keluarga.

"Menjaga jarak fizikal dari orang supaya kita dapat mencegah virus daripada berpindah antara satu sama lain; itu sangat mustahak. Tetapi itu tidak bermaksud secara sosial kita harus memutuskan hubungan dengan orang yang kita sayangi, seperti keluarga kita. Kami mengubah untuk memperkatakan penjarakan fizikal dan ianya secara sengaja kerana kami mahu orang tetap berhubung."

Dr Maria Van Kerkhove, ahli epidemiologi dan  Ketua Teknikal dan Penyakit Berjangkit WHO COVID-19.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS, (CDC) istilah penjarakan fizikal bermaksud memastikan jarak yang selamat antara anda dan orang lain yang bukan dari rumah anda.

WHO mengesyorkan menjaga jarak sekurang-kurangnya satu meter dan mengelakkan menghabiskan masa di tempat yang sesak atau dalam kumpulan untuk memutuskan rangkaian penyebaran virus Covid-19.

(Kredit: WHO)


Sumber: TRP

Catat Ulasan

0 Ulasan