Lamanfo.com

Laman Informasi

PARA JURUTERA MENCIPTA REKOD KELAJUAN INTERNET TERPANTAS DI DUNIA.

Dr Lidia Galdino, UCL Electronic & Electrical Engineering.

Kadar penghantaran data terpantas di dunia telah dicapai oleh pasukan jurutera University College London yang mencapai kelajuan penghantaran internet kelima lebih cepat daripada rekod sebelumnya.

Bekerja dengan dua syarikat, Xtera dan KDDI Research, pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Lidia Galdino (UCL Electronic & Electrical Engineering), mencapai kadar penghantaran data 178 terabit sesaat (178,000,000 megabit sesaat) - kelajuan yang akan dilakukan boleh memuat turun keseluruhan perpustakaan Netflix dalam masa kurang dari satu saat.

 Rekod yang dicapai tersebut merupakan dua kali ganda kapasiti sistem yang pelbagai digunakan di seluruh dunia, dicapai dengan mengirimkan data melalui jarak warna cahaya atau panjang gelombang yang jauh lebih luas daripada yang biasanya digunakan dalam serat optik. (Infrastruktur semasa menggunakan jalur lebar spektrum terhad 4.5THz, dengan sistem jalur lebar komersial 9THz memasuki pasaran, sedangkan penyelidik menggunakan jalur lebar 16.8THz.)

Untuk melakukan ini, para penyelidik menggabungkan teknologi penguat yang berbeza yang diperlukan untuk meningkatkan kekuatan isyarat pada jalur lebar yang lebih luas ini dan memaksimumkan kelajuan dengan mengembangkan konstelasi Geometric Shaping (GS) baru (corak kombinasi isyarat yang memanfaatkan sifat fasa, kecerahan dan polarisasi yang terbaik cahaya), memanipulasi sifat setiap panjang gelombang individu. Pencapaian itu dijelaskan dalam makalah baru dalam IEEE Photonics Technology Letters.

 Manfaat teknik ini ialah ia dapat digunakan pada infrastruktur yang sudah ada dengan kos efektif, dengan meningkatkan penguat yang terletak di laluan gentian optik pada jarak 40-100km. (Peningkatan penguat akan menelan belanja £ 16,000, sementara memasang gentian optik baru khususnya di kawasan bandar boleh mencapai hingga £ 450,000 per kilometer.)

Rekod baru tersebut, yang ditunjukkan di makmal UCL, adalah yang kelima lebih cepat daripada rekod dunia sebelumnya yang dipegang oleh pasukan dari Jepun.

Pada kelajuan ini, waktu kurang dari satu jam diperlukan untuk memuat turun data yang membentuk gambar pertama lubang hitam di dunia (yang, kerana ukurannya, harus disimpan pada setengah tan cakera keras dan diangkut dengan pesawat) . Kelajuannya hampir dengan had teoritis penghantaran data yang ditetapkan oleh ahli matematik Amerika Claude Shannon pada tahun 1949.

Pengarang utama Dr Galdino, Pensyarah di UCL dan Royal Academy of Engineering Research Fellow, berkata: "Walaupun pemyambungan pusat data cloud terkini yang canggih mampu mengangkut hingga 35 terabit sesaat, kami sedang berusaha dengan teknologi baru yang menggunakan infrastruktur yang ada dengan lebih efisien, memanfaatkan jalur lebar gentian optik dengan lebih baik dan memungkinkan kadar penghantaran rekod dunia 178 terabit sesaat. "

Sejak bermulanya krisis COVID-19, permintaan untuk perkhidmatan komunikasi jalur lebar telah meningkat, dengan sebilangan pengendali mengalami peningkatan sebanyak 60% dalam trafik internet berbanding sebelum krisis. Dalam keadaan yang belum pernah terjadi sebelumnya, daya tahan dan kemampuan rangkaian jalur lebar menjadi lebih kritikal.

Dr. Galdino menambah: "Tetapi sekiranya tanpa krisis COVID-19, trafik internet memang meningkat secara eksponensial selama 10 tahun terakhir, dan pertumbuhan permintaan data ini secara keseluruhan berkaitan dengan penurunan kos per bit. Perkembangan teknologi baru sangat penting untuk mengekalkan trend ini ke arah kos yang lebih rendah sambil memenuhi tuntutan kadar data masa depan yang akan terus meningkat, dengan aplikasi yang baru yang akan mengubah kehidupan orang. "


Sumber: Techxplore


<undur                            seterusnya>

Catat Ulasan

0 Ulasan