Lamanfo.com

Laman Informasi

BAGAIMANA MENGETAHUI KERETA ANDA MEMPUNYAI KEBOCORAN KARBON MONOKSIDA?

(Kredit: Pixabay)

Keracunan karbon monoksida sangat mematikan dan kebocoran gas tidak hanya mempengaruhi kereta lama tetapi juga kereta baru.

Menurut laporan Bernama, Naib Ketua Institut Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Nasional (NIOSH), Senator Datuk T. Mohan mengatakan bahawa untuk mengetahui sama ada kereta anda mengalami kebocoran karbon monoksida, anda dapat memperhatikannya seperti berikut:

  • suhu berubah di dalam kenderaan
  • bau yang tidak menyenangkan
  • rasa loya.

Sekiranya tanda-tanda ini jelas, tingkap harus segera dibuka dan penghawa dingin serta mesin juga segera dimatikan menurut Naib Pengerusi Institut Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Senator Datuk T. Mohan

Walaupun anda merasa letih, Mohan mengatakan bahawa pemandu tidak boleh tidur di dalam kereta dengan enjin hidup dan sebaliknya berehat di luar kenderaan atau mencari tempat yang mempunyai peredaran udara yang baik.

Pengguna kenderaan juga harus memastikan bahawa penyaman udara diservis sekurang-kurangnya sekali dalam enam bulan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini, tambah beliau.

Memasak menggunakan dapur gas, pembakaran kayu, ketuhar elektrik, atau bahan-bahan pembakaran juga boleh menyumbang kepada keracunan gas karbon monoksida terutama di tempat yang bertutup.

 

Sumber: TRP 


<undur                                                                                                                                  seterusnya>

Catat Ulasan

0 Ulasan