Lamanfo.com

Laman Informasi

COVID-19: THAI AIRWAYS BUKA RESTORAN ALA PENERBANGAN.

 

BANGKOK: Pernahkah anda membayangkan untuk menjadi seorang juruterbang di lapangan terbang antarabangsa? Adakah anda terlepas makanan syarikat penerbangan atau mahukan rasa makanan kelas pertama? Thai Airways telah menemukan cara untuk menawarkan pengalaman tersebut walaupun terkesan akibat pandemik Covid-19 dan bergelut di mahkamah muflis akibat hutang yang melumpuhkan.

Syarikat penerbangan ini menjual masa pada simulator penerbangannya kepada bakal juruterbang sementara bahagian kateringnya menyajikan makanan di restoran bertemakan suasana penerbangan lengkap dengan tempat duduk asal kapal terbang dan kru kabin yang penuh sopan santun. Syarikat penerbangan ini berusaha untuk meningkatkan semangat kakitangannya, memperbaiki imej syarikat dan menjana sedikit pendapatan, walaupun ia sedang membuat persiapan untuk meneruskan penerbangan antarabangsa sambil merangka rancangan penyusunan semula perniagaan.

Sekiranya anda tahu tentang aeronautik, ia adalah sesuatu yang lebih baik dengan setengah jam praktikal di kawalan simulator Airbus A380 berharga 20,000 baht (USD640/RM2669).

Oleh kerana wabak itu telah menutup sayap syarikat penerbangan, Thai Airways merancang pakej untuk memastikan kru udaranya tetap bermotivasi. Ia menawarkan pakej "pengalaman juruterbang percubaan" selama empat hari, dimana simulator adalah satu bahagian, atau akses juga dapat dibeli ke simulator sahaja.

Setakat ini, hampir 100 pelanggan telah menikmati keseronokan berlepas dari landasan maya dan mendarat di lapangan terbang pilihan mereka. Sesi minggu lalu menampilkan Lapangan Terbang Paris Charles de Gaulle, namun juruterbang mengatakan bahawa pilihan paling popular adalah Tokyo.

Pelatih tertua setakat ini adalah 77 tahun, yang paling muda 7 tahun.

Kokpitnya adalah sama dengan yang sebenar, kata juruterbang, bahkan sehingga ke setiap butang kawalan.

Bagi calon penumpang, Chawanrut Suttiworrapong, salah satu kumpulan 11 orang yang membuat tempahan pada minggu lalu, ini adalah sekilas pekerjaan impiannya."Saya sangat teruja, terutamanya apabila anda dapat melihat sesuatu yang kelihatan sangat dekat dengan penerbangan sebenar," kata pelajar berusia 25 tahun dari Bangkok. "Ini membuat saya menyedari betapa indahnya ruang kerja profesion ini. Saya harap suatu hari saya dapat berada dalam kedudukan itu. "

Juruterbang yang menguruskan projek ini mengatakan bahawa yang paling penting ialah pujian dan bukannya wang tunai.

"Pendapatan itu sekunder. Objektif sebenarnya adalah menjaga hubungan dengan penumpang Thai Airways, ”kata Kapten Chaisupatt Mulsrikaew. "Kami juga merindui penumpang kami."

Walaupun sering menduduki ranking antara syarikat penerbangan terkemuka di dunia, Thai Airways menghadapi masalah kewangan yang mendalam.

Kerugian telah meningkat sejak pandemik memaksa untuk menghentikan operasinya. Menjelang Mei, beban hutang dianggarkan hampir 300 bilion baht (USD9.6 bilion).Hanya apabila rancangan penyusunan semula diluluskan, kos kakitangan, laluan penerbangan dan reputasi syarikat penerbangan akan menjadi jelas.

Tetapi sekiranya dinilai dengan kegembiraan di restoran barunya, anda tidak akan dapat menyedari masalah utama syarikat tersebut.

The Royal Orchid Dining Experience telah dibuka pada bulan September, diubahsuai daripada kantin lama kakitangan. Pengurus mengatakan 800 orang makan di sana sehari.

Bagi mereka yang ingin menjamu makanan di atas awan, semuanya ada disediakan: kru kabin membawa minuman sejuk di atas dulang, pinggan mangkuk dan sudu garfu Thai Airways di tempat duduk yang sama dalam pesawat.

Terdapat tiga kelas makanan dan perkhidmatan: Kelas Pertama, Kelas Perniagaan dan “walk-in”, dengan harga yang sesuai.

Suasana begitu meriah sehingga anda lupa tujuan anda di sana. Seperti akses simulator, ia melibatkan kakitangan dan menjana pendapatan.

"Ketika Covid-19 tersebar, saya rasa sejak Mac 2020 ini, penerbangan menurun secara dramatik," kata pengurus restoran Thanida Israngkul Na Ayudhya. "Jadi kami tidak ada kerja untuk dibuat. Kami tidak mempunyai pendapatan. Oleh itu, kami harus berubah untuk melakukan perniagaan di darat."

Bagi pengunjung, ini lebih daripada sekadar makanan: Ia memuaskan keinginan untuk tempat yang jauh dan masa yang lebih bahagia.

"Ini mengingatkan saya semasa berada di dalam kapal terbang, dan saya menikmati suasananya. Saya merasa seperti berjalan di lorong tengah pesawat, saya merasa seperti berada di dalam pesawat dan saya sangat menikmatinya, ”kata ahli perniagaan berusia 58 tahun, Namphon Rassadanukul.

 

Sumber: Daily Express


<undur                                                                                                                                   seterusnya>

Catat Ulasan

0 Ulasan