Lamanfo.com

Laman Informasi

KENAPA SABAH SERING DILANDA GEMPA BUMI?

(Kredit: Pixabay)

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) melaporkan bahawa gempa bumi berukuran 3.0 pada skala Richter telah melanda Sabah pada 27hb September 2020, jam 11.10 malam.

Gempa lemah terjadi sekitar 28km di luar pantai Lahad Datu pada kedalaman 9km, dan dapat dirasakan di Lahad Datu, Kunak dan Semporna.

MetMalaysia dengan bersyukur memberi jaminan bahawa gempa itu tidak menimbulkan ancaman tsunami kepada Malaysia.

Namun, ini bukan kejadian pertama gempa bumi di negeri ini bulan ini kerana gempa lemah lain berukuran 3.2 dilaporkan di Beluran, Sabah pada 16 September 2020.

Oleh itu, mengapa Sabah terus mengalami gempa bumi walaupun Malaysia bukan sebahagian daripada Cincin Api atau dipanggil “Ring of Fire”.


(Kredit: National Geographic)

Sudah diketahui umum bahawa Malaysia terlindung dari kegiatan seismik Ring of Fire yang dahsyat, rentetan gunung berapi dan gempa bumi di sekitar pinggir Laut Pasifik, tetapi kejadian gempa bumi sering dilaporkan di Sabah berbanding negeri-negeri lain.

Tetapan tektonik Sabah menunjukkan pergerakan plat utama.


Profesor Geologi, Felix Tongkul menjelaskan bahawa Sabah adalah kawasan yang paling aktif secara tektonik di Malaysia kerana jaraknya dekat dengan kerosakan sempadan plat utama di Filipina dan Sulawesi.

Dalam sebuah temubual dengan akhbar tempatan, dia menjelaskan bahawa interaksi Plat Eurasia, Plat Filipina dan Pasifik Pasifik menjadikan Sabah sebagai daya tekan, yang boleh mengakibatkan gegaran.

Dengan Plat Filipina dan Pasifik bergerak ke arah barat untuk bertembung dengan Plat Eurasia dan bahagian selatan Plat Australia bergerak ke arah utara, kawasan ini mengalami banyak aktiviti gempa.

 

Sumber: TRP 


<undur

Catat Ulasan

0 Ulasan