PEMBASMIAN HUTAN BOLEH MENYEBABKAN PANDEMIK.

Lamanfo.com

Laman Informasi

PEMBASMIAN HUTAN BOLEH MENYEBABKAN PANDEMIK.

 Kredit: Pixabay
 
Penyelidikan baru yang menawarkan pandangan bagaimana penebangan hutan dapat dikaitkan dengan wabak penyakit telah menunjukkan kaitan yang berbahaya: Membangunkan ladang kelapa sawit, menebang hutan, dan mengubah kawasan berumput menjadi hutan baru dikaitkan dengan wabak penyakit, terutama yang dibawa oleh nyamuk dan haiwan vektor lain, serta penyakit zoonotik seperti COVID-19. 

Khususnya, pembesaran perkebunan kelapa sawit sesuai dengan peningkatan yang signifikan dalam jangkitan yang dibawa oleh vektor, menurut kajian yang diterbitkan dalam Frontiers in Veterinary Science. 

Para penyelidik melihat sumber data yang berlainan termasuk maklumat mengenai pembangunan perkebunan, peningkatan dan penurunan tanah hutan, dan melaporkan wabak penyakit di seluruh dunia dari tahun 1990 hingga 2016. Selepas itu, sebuah model dibuat untuk menentukan sama ada kejadian ini saling mempengaruhi. 

Didapati bahawa kedua-dua penebangan hutan dan penghutanan semula, amalan mengubah tanah menjadi hutan, berhubungkait dengan wabak penyakit, yang membenarkan penyelidikan sebelumnya. Wabak seperti malaria dan Ebola di negara-negara tropika seperti Brazil, Peru Myanmar, Indonesia, dan Malaysia mempunyai kaitan kuat dengan penebangan hutan. Aktiviti penanaman semula hutan dan penyakit bawaan vektor seperti penyakit Lyme dan scrub typhus berkorelasi di negara-negara seperti Amerika Syarikat, China, dan Eropah. 

"Kami belum mengetahui mekanisme ekologi yang tepat, tetapi kami membuat hipotesis bahawa perkebunan, seperti kelapa sawit, berkembang dengan mengorbankan kawasan berhutan alami, dan penghutanan semula adalah hutan monospesifik yang dibuat dengan mengorbankan padang rumput," kata pemimpin pengarang Dr Serge Morandin dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh EurekAlert. "Kedua-dua perubahan penggunaan tanah ditandai dengan hilangnya keanekaragaman hayati dan habitat yang disederhanakan ini menyukai takungan haiwan dan vektor penyakit." 

Para penyelidik mengatakan bahawa penemuan ini menunjukkan pengurusan hutan yang teliti yang bertujuan untuk memelihara hutan yang ada di Bumi sangat penting untuk mencegah wabak di masa depan. 

"Kami berharap hasil ini dapat membantu para pembuat polisi mengenali bahawa hutan menyumbang kepada planet dan manusia yang sihat, dan badan-badan pengelola perlu menghindari penanaman semula hutan dan penukaran pertanian padang rumput," kata Morand. "Kami juga ingin mendorong penyelidikan tentang bagaimana hutan yang sihat mengatur penyakit, yang dapat membantu mengelola kawasan hutan dan penanaman dengan lebih baik dengan mempertimbangkan nilai multidimensi mereka untuk masyarakat setempat, pemuliharaan, dan mitigasi perubahan iklim." 

Sumber: Interesring Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan