PESAKIT COVID-19 TANPA GEJALA BOLEH SECARA TIDAK SEDAR MATI AKIBAT HIPOKSIA SENYAP.

Lamanfo.com

Laman Informasi

PESAKIT COVID-19 TANPA GEJALA BOLEH SECARA TIDAK SEDAR MATI AKIBAT HIPOKSIA SENYAP.Menurut Dato Sri Dr Sim Kui Hian iaitu Penasihat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) berkata bahawa pesakit Covid-19 yang tidak bergejala boleh mati disebabkan tidak menyedari mereka mengalami hipoksia senyap iairu kekurangan ketepuan oksigen dalam aliran darah mereka. Ia juga dikenali sebagai ‘Happy Hypoxia’ dimana pesakit dalam keadaan kelihatan sihat dan gembira tetapi tiba-tiba akan mati dan dibawa mati (BID) ke hospital.

"Banyak faktor yang menyebabkan BID. Para profesional perubatan menyedari mereka yang menghidap Covid-19 yang kelihatan sihat boleh menderita ‘Happy Hypoxia’ (kurang daripada 94 peratus tepu tetapi tanpa gejala), ” katanya lagi dalam catatan Facebook beliau. 

Dia menambah bahawa oksimeter denyut diperlukan untuk memeriksa tahap ketepuan bagi pesakit.


Bolehkah Alat Oksimeter Digunakan Untuk Kesan Covid-19?

Oksimeter denyut adalah alat kecil yang biasanya dipasang pada hujung jari atau klip pada cuping telinga dan ia menggunakan pembiasan cahaya inframerah untuk mengukur seberapa baik oksigen mengikat sel darah merah manusia. Oksimeter denyut mengukur kadar oksigen darah melalui pengukuran ketepuan oksigen yang disebut saturasi oksigen kapilari periferal, atau SpO2.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang didapati positif COVID-19 akan mengalami tahap oksigen yang rendah. Ada orang yang mungkin mengalami demam dan sakit otot di rumah, tetapi tidak menunjukkan tahap oksigen yang rendah.

Pada dasarnya, orang tidak boleh menggunakan oksimeter denyut sebagai ujian saringan untuk COVID-19. Mempunyai tahap oksigen yang normal tidak bermaksud anda bebas dari jangkitan. Sekiranya anda bimbang terdedah kepada jangkitan, ujian formal masih diperlukan.


Sekiranya seseorang mempunyai kes COVID-19 ringan dan merawat diri sendiri di rumah, oksimeter denyut boleh menjadi alat yang berguna dan sekiranya tahap oksigennya rendah dapat dirawat dengan lebih awal. Secara umum, orang yang secara teorinya lebih berisiko mendapat masalah oksigen adalah mereka yang mempunyai penyakit paru-paru yang sedia ada, penyakit jantung dan / atau obesiti, serta perokok aktif.

Oksimeter denyut boleh mempunyai bacaan yang sangat rendah jika seseorang mengalami masalah peredaran darah dengan aliran darah yang lemah ke hujung kaki, seperti tangan yang sangat sejuk, penyakit vaskular intrinsik atau fenomena Raynaud. Selain itu, kuku palsu atau cat kuku berwarna gelap, seperti warna hitam atau biru, boleh menyebabkan bacaan yang tidak betul. 

Adalah disyorkan agar anda mengukur sekurang-kurangnya satu jari dari setiap tangan untuk mengesahkan bacaannya. 

Beli di sini:

 

Sumber: The Borneo Post, Houston Methodist Leading Medicine. Jabatan Kesihatan Negeri Perak

Catat Ulasan

0 Ulasan