Lamanfo.com

Laman Informasi

ADAKAH BENAR BAHAWA MALAYSIA DAN SINGAPURA MEMPUNYAI PERJANJIAN UNTUK TIDAK MEMBENARKAN IMPORT SURATKHABAR MASING-MASING?

Ya. Seksyen 22 (1) Akta Suratkhabar dan Mesin Cetak 1974 Singapura berbunyi seperti berikut:

No newspaper printed in Malaysia shall be published, sold, offered for sale or distributed in Singapore unless the proprietor of the newspaper or his agent has previously obtained and there is in force a permit granted by the Minister authorising the publication, sale or distribution of the newspaper in Singapore, which permit the Minister may in his discretion grant, refuse or revoke, or grant subject to conditions to be endorsed thereon. 

Dengan itu, orang-orang di Singapura dapat membeli salinan akhbar Bangkok Post, Sydney Morning Herald, Toronto Globe and Mail dan Hong Kong South China Morning Post, tetapi tidak boleh akhbar Malay Mail, yang diterbitkan di Kuala Lumpur dan terjual hanya di seberang jalan raya di Johor Baru.

Begitu juga, Straits Times digantikan oleh New Straits Times di Malaysia, dengan Straits Times, diterbitkan di Singapura, tidak tersedia di dalam negara Malaysia.

Sebab larangan itu adalah, setelah berpisahnya Singapura dan Malaysia pada tahun 1965, kedua pemerintah ingin membatasi pendedahan warganegara mereka terhadap pandangan yang berpotensi menimbulkan kemarahan yang dinyatakan dalam surat khabar negara jiran itu.

Akibatnya, rakyat di Malaysia tidak akan dapat membaca artikel negatif mengenai mereka di kebanyakan akhbar di Singapura dan begitu juga sebaliknya.

Selain itu, ia juga berfungsi untuk mempertahankan polisi Singapura menggunakan bahasa Mandarin dan bukannya dialek Cina lain seperti Kantonis, yang bermaksud bahawa saluran komersial Malaysia TV3, yang menayangkan program dalam bahasa Kantonis, tidak tersedia di Singapura.

Dengan adanya artikel suratkhabar dan program TV dalam talian maya, larangan itu semakin kurang berkesan daripada sebelumnya dan lambat-laun akhirnya sekatan ini akan juga dibatalkan.

 

Sumber: Quora

Catat Ulasan

0 Ulasan