APPLE MEMBERI AMARAN BAHAWA GETARAN ENJIN BOLEH MEROSAKKAN SENSOR KAMERA IPHONE.

Lamanfo.com

Laman Informasi

APPLE MEMBERI AMARAN BAHAWA GETARAN ENJIN BOLEH MEROSAKKAN SENSOR KAMERA IPHONE.

Baru-baru ini telah Apple mengeluarkan dokumen sokongan baru yang memperincikan bagaimana kamera iPhone boleh mengalami kerosakan apabila terdedah kepada frekuensi getaran tertentu seperti yang dihasilkan oleh enjin motosikal berkuasa tinggi.

"Enjin motosikal berkuasa tinggi atau bervolume tinggi menghasilkan getaran amplitud tinggi yang kuat yang seterusnya akan dialami oleh casis dan hendal motorsikal tersebut. Tidak disarankan untuk memasang iPhone anda ke motosikal dengan enjin berkuasa tinggi atau bervolume tinggi kerana amplitud getaran dalam julat frekuensi tertentu yang dihasilkannya, "tulis Apple dalam dokumen mereka. 

Firma itu terus menerangkan bagaimana dua ciri iPhone tersebut berfungsi. Model iPhone mempunyai penstabilan imej optik (OIS) dan autofokus gelung tertutup (AF).

OIS menggunakan giroskop untuk membolehkan anda mengambil gambar yang jelas walaupun anda menggerakkan kamera secara tidak sengaja manakala AF gelung tertutup menggunakan sensor magnetik on-board untuk menahan kesan graviti dan getaran untuk mengekalkan fokus tajam pada gambar pegun, video, dan panorama. 

Kedua-dua ciri ini terdedah kepada kerosakan apabila terkena frekuensi getaran tinggi. 

Selama bertahun-tahun terdapat beberapa laporan dimana iPhone mengalami kerosakan walaupun hanya dipasang pada basikal. Tidak dinyatakan mengapa Apple memutuskan untuk mengeluarkan amaran ini sekarang dan bukannya lebih awal kerana isu ini sudah lama berlaku. 

Apple sebelum ini memberi amaran bahawa aksesori magnet mungkin juga dapat memberi gangguan kepada kamera iPhone. 

"Sensor kedudukan lensa bertindak balas terhadap medan magnet. Sekiranya anda meletakkan magnet di dekat sensor ini, medan magnet akan mengganggu atau mematikan sensor buat sementara waktu. Ini dapat menurunkan ketepatan sensor dan membatasi jarak pergerakan yang tersedia untuk lensa. Kamera akan terus mengambil gambar dengan kaedah penstabilan lain tetapi tanpa kelebihan OIS dan gelung tertutup AF, " tulis Apple dalam peringatan sebelumnya. 

Walau bagaimanapun, masalah ini bersifat sementara dan dapat diperbaiki dengan membuka aksesori tersebut manakala getaran menyebabkan kerosakan kekal. 


Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan