Lamanfo.com

Laman Informasi

ASTEROID "TULANG ANJING" DAPAT DILIHAT DENGAN LEBIH JELAS.

 

Dengan menggunakan Teleskop European Southern Observatory’s Very Large Telescope (ESO VLT), pasukan ahli astronomi telah memperoleh gambar paling jelas dan terperinci mengenai asteroid Kleopatra. Pemerhatian telah memungkinkan pasukan untuk menghasilkan bentuk 3D dan jisim asteroid pelik yang menyerupai tulang anjing tersebut, dengan kejelasan yang lebih tinggi daripada sebelumnya. Penyelidikan mereka memberikan petunjuk bagaimana asteroid ini dan dua bulan yang mengorbitnya terbentuk.

"Kleopatra sememangnya satu jasad yang unik dalam Sistem Suria kita," kata Franck Marchis, ahli astronomi di Institut SETI di Mountain View, Amerika Syarikat dan di Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, Perancis, yang mengetuai kajian mengenai asteroid - yang mempunyai bulan dan bentuk yang luarbiasa - diterbitkan dalam Astronomi & Astrofizik.  

Kleopatra mengorbit Matahari di Kawasan Jalur Asteroid di antara Marikh dan Musytari. Ahli astronomi menyebutnya sebagai "asteroid tulang anjing" sejak pengamatan radar sekitar 20 tahun yang lalu menunjukkan ia mempunyai dua lobus yang dihubungkan oleh "leher" yang tebal. Pada tahun 2008, Marchis dan rakan-rakannya mendapati bahawa Kleopatra diorbit oleh dua bulan, bernama AlexHelios dan CleoSelene, sempena nama anak-anak ratu Mesir.

 

Asteroid Kleopatra dengan 2 bulannya (2 titik putih)
  

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Kleopatra, Marchis dan pasukannya menggunakan tangkapan gambar asteroid yang diambil pada waktu yang berbeza antara 2017 dan 2019 dengan instrumen Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch (SPHERE) pada ESO VLT. Semasa asteroid berputar, mereka dapat melihatnya dari sudut yang berbeza dan membuat model 3D yang paling tepat. Mereka mendapati salah satu lobus lebih besar daripada yang lain, dan dapat menentukan panjang asteroid kira-kira 270 kilometer atau kira-kira separuh panjang Selat Inggeris.

Dalam kajian kedua, yang juga diterbitkan dalam Astronomy & Astrophysics dan diketuai oleh Miroslav Brož dari Charles University di Prague, Republik Czech, pasukan melaporkan bagaimana mereka menggunakan pemerhatian SPHERE untuk mencari orbit yang betul dari dua bulan Kleopatra. Kajian terdahulu telah dapat menganggarkan orbit dua bulan tersebut, tetapi pemerhatian baru dengan ESL VLT menunjukkan bahawa kedudukan bulan-bulan tersebut tidak seperti yang diramalkan.

"Ini harus diselesaikan," kata Brož. "Kerana jika orbit bulan itu salah, semuanya salah, termasuk jisim Kleopatra." Dengan pemerhatian dan pemodelan yang canggih, pasukan berjaya menggambarkan dengan tepat bagaimana graviti Kleopatra mempengaruhi pergerakan bulan dan menentukan orbit kompleks AlexHelios dan CleoSelene. Ini membolehkan mereka mengira jisim asteroid yang didapati 35% lebih rendah daripada anggaran sebelumnya.

Hasil daripada maklumat yang baru untuk isipadu dan jisim, ahli astronomi dapat mengira nilai sebenar ketumpatan asteroid, dimana ketumpatan besinya ternyata lebih rendah daripada yang difikirkan sebelumnya. Ketumpatan rendah Kleopatra, yang diyakini memiliki komposisi logam, menunjukkan bahawa ia mempunyai struktur berpori dan mungkin lebih dari sekadar “timbunan runtuhan.” Ini bermaksud ia mungkin terbentuk apabila bahan dikumpulkan semula berikutan impak besar.

Struktur timbunan runtuhan Kleopatra dan cara berputarnya juga memberi petunjuk bagaimana terbentuk dua bulannya. Asteroid berputar hampir pada kelajuan kritikal, kelajuan di mana ia akan mula hancur, dan bahkan hentaman kecil dapat melepaskan kerikil dari permukaannya. Marchis dan pasukannya percaya bahawa kerikil tersebut kemudiannya dapat membentuk AlexHelios dan CleoSelene, yang bermaksud bahawa Kleopatra benar-benar telah melahirkan bulannya sendiri.

Imej baru Kleopatra yang mereka berikan hanya dapat diperolehi dari salah satu sistem optik adaptif yang canggih digunakan di VLT ESO, yang terletak di Gurun Atacama, Chile. Optik adaptif dapat membantu memperbaiki gangguan yang disebabkan oleh atmosfera Bumi yang menyebabkan objek kelihatan kabur - kesan yang sama menyebabkan bintang yang dilihat dari Bumi berkelip-kelip. Dengan pembetulan tersebut, SPHERE dapat menggambarkan Kleopatra - yang terletak 200 juta kilometer dari Bumi pada jarak yang paling dekat - walaupun ukurannya yang jelas di langit setara dengan bola golf yang jaraknya sekitar 40 kilometer.

Teleskop Sangat Besar (ELT) ESO yang akan datang, dengan sistem optik adaptif canggihnya, akan sesuai untuk memberi gambar jelas asteroid jauh seperti Kleopatra. "Saya tidak sabar untuk mengarahkan ELT ke arah Kleopatra, untuk melihat apakah ada lebih banyak bulan dan meneliti orbitnya untuk mengesan perubahan kecil," tambah Marchis.

 

Sumber: Scitechdaily

Catat Ulasan

0 Ulasan