Lamanfo.com

Laman Informasi

DATA PERIBADI WARGANEGARA DAN PROFIL SYARIKAT DI MALAYSIA DIJUAL.

 
Dilaporkan bahawa data peribadi berjuta-juta rakyat Malaysia pada tahun kelahiran 1998 hingga 1979 telah dibocorkan. Menurut seorang pakar IT dari Twitter, data tersebut pada masa ini dijual di forum yang hanya dapat diakses menggunakan jaringan peribadi maya (VPN).

Data tersebut berasal dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang dibocorkan dari hasil.gov.my melalui myIDENTITY API, yang dijelaskan oleh  penjual.

 

 

Sekiranya anda tidak biasa dengan istilah myIDENTITY, ini adalah platform perkongsian data kerajaan yang membolehkan warganegara mengelakkan berulang kali memasukkan maklumat peribadi ketika berurusan dengan bentuk agensi kerajaan dalam talian. 

Selain JPN, Jabatan Hasil Dalam Negeri (LHDN), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Jabatan Pengangkutan Jalan, Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan, Jabatan Kebajikan Masyarakat, dan banyak lagi juga dapat mengakses perkhidmatan tersebut.

Data berkapasiti 32GB dalam 19 fail ditawarkan untuk 0.2 Bitcoin, yang jika ditukarkan bersamaan dengan sekitar RM35,000 pada kadar pertukaran matawang kripto semasa. 

Data tersebut merangkumi perincian alamat, nombor telefon bimbit dan gambar, serta nombor pengenalan bangsa, agama dan MyKad. Penjual juga memberikan satu set teks JSON untuk membuktikan kesahihan data yang bocor.

Kini senarai data baru muncul dari penjual yang sama, kali ini melibatkan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Data tersebut dikatakan mengandungi profil syarikat, butir-butir pengarahnya, dan pemegang saham serta butir-butir setiausaha syarikat dan maklumat lain dari kira-kira 1.4 juta syarikat Malaysia.

 


Dalam senarai tersebut penjual berkata, "Satu laporan syarikat bernilai USD $18 di ctoscredit.com.my." Mereka kemudian menyatakan bahawa harga untuk senarai data adalah 0.3BTC atau RM52,000 untuk pembeli individu atau 1BTC atau RM174,400, "Sekiranya anda pemilik kroni www.ssm-einfo.my (dan kami mencabut / menghentikan menjual data ini). "

Penjual juga menyebutkan sebagai respons kepada pengguna lain, “Selepas ini syarikat laporan kredit. Nantikan ia."

 


 

Namun, sebilangan netizen berpendapat bahawa kebocoran data ini kurang merosakkan sepertimana yang dijelaskan oleh pengguna Reddit yang mengatakan, "Berbanding dengan kebocoran lain, saya tidak fikir kebocoran ini adalah masalah besar."

 

  

Pengguna tersebut juga mengatakan, "Siapa pun yang membeli rekod yang bocor ini akan lebih baik membeli dari SSM secara langsung kerana SSM akan mempunyai rekod terbaru dalam apa jua keadaan."

Belum ada pernyataan yang dikeluarkan dari SSM. Sama seperti kebocoran data yang lain, diharapkan kedua-dua penyenaraian ini dapat segera dihentikan dan siasatan lengkap dilakukan mengenai bagaimana kedua-dua pangkalan data tersebut dibocorkan pada awalnya.

 

Sumber: Technave / WOB

Image: Sabah News

 

Berkaitan: TRANSAKSI MATAWANG KRIPTO TIDAK LAGI SAH DI CHINA.

Catat Ulasan

0 Ulasan