KEMASKINI KEPADA IPHONE IOS 14.8 DENGAN SEGERA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

KEMASKINI KEPADA IPHONE IOS 14.8 DENGAN SEGERA.


KEMASKINI KEPADA IPHONE IOS 14.8 DENGAN SEGERA.


Kemaskini iPhone anda ke iOS 14.8 dengan segera dan jangan lupa juga untuk mengemaskini Mac, iPad, dan Apple Watch anda. 

Apple telah melancarkan siri kemaskini baru untuk bukan sahaja iPhone tetapi juga untuk watchOS dan macOS. Menurut penyelidik keselamatan di Citizen Lab, terdapat van bug baru yang membolehkan pihak pemerintah memasang perisian intip Pegasus ke dalam peranti mereka.

Siasatan lebih lanjut menunjukkan bahawa bug tersebut membenarkan pemasangan ‘zero-click' yang bermaksud perisian intip boleh masuk ke dalam peranti anda tanpa anda mengklik pautan. Para penyelidik menemui bug tersebut pada bulan Mac 2021 setelah menganalisis telefon seorang aktivis Saudi yang digodam dengan perisian intip Pegasus kumpulan NSO. Apple percaya bahawa perisian intip tersebut mungkin sudah menyebar ke beberapa peranti lain. Walau bagaimanapun, iOS 14.8 ditugaskan khusus untuk mengetatkan keselamatan pada peranti. 

Pegasus spyware dilaporkan mampu mencuri kata laluan, data atau bahkan mengaktifkan kamera dan mikrofon telefon anda. Tambahan lagi, ia dapat mengumpulkan semua data yang disimpan pada peranti anda dan menghantarkan terus kepada penggodam. Perisian intip ini fokus kepada pengintipan dan pengumpulan maklumat dan ia boleh menjangkiti berbilion peranti dalam masa yang sangat singkat. 

“When an iPhone is compromised, it’s done in such a way that allows the attacker to obtain so-called root privileges, or administrative privileges, on the device. The spyware can do more than what the owner of the device can do,” stated Claudio Guarnieri. Guarnieri is the CEO is Amnesty International’s Security lab.

Given the spyware’s ability to exploit your data, you should quickly update your iPhone to iOS 14.8. Similarly, you should also update your Apple watch and Macs with the latest updates.

"Apabila iPhone anda telah tergodam, ia akan memungkinkan penyerang memperoleh dan membuat apa sahaja terhadap peranti anda. Perisian intip ini boleh melakukan lebih banyak daripada apa yang dapat dilakukan oleh pemilik peranti sendiri, ”kata Claudio Guarnieri, CEO di makmal Keselamatan Amnesty International.

Memandangkan kemampuan perisian intip ini yang mampu untuk mengeksploitasi data anda, anda harus mengemaskini iPhone anda ke iOS 14.8 dengan segera. Begitu juga dengan jam tangan Apple dan Mac anda perlu dikemaskini kepada versi yang terbaru. 


Sumber: breezyscroll.com

Catat Ulasan

0 Ulasan