KKM MENGGUNAKAN TEKNOLOGI CAC UNTUK MENGURUSKAN PESAKIT COVID-19.

Lamanfo.com

Laman Informasi

KKM MENGGUNAKAN TEKNOLOGI CAC UNTUK MENGURUSKAN PESAKIT COVID-19.


Pengoperasian Pusat Penilaian Hybrid Covid-19 (CAC) menggunakan sistem teknologi maklumat dengan memaksimumkan penggunaan sistem e-Covid, yang dikembangkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk menguruskan kes Covid-19 sejak bermulanya wabak tahun lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, inisiatif hibrid CAC pertama yang dilaksanakan di Bandar Tun Razak CAC di Cheras di sini akan diperluaskan lagi terutamanya ke negeri-negeri di luar Lembah Klang untuk kepentingan semua orang.

“CAC Hybrid ini menggunakan sistem teknologi maklumat tanpa mengabaikan rawatan perubatan bersua muka yang sangat penting dalam memberikan perkhidmatan kesihatan yang berkesan.

"Pesakit yang disahkan positif Covid-19 akan diminta untuk hadir di Hybrid CAC ini untuk pendaftaran dan pemeriksaan kesihatan maya dan fizikal awal oleh kakitangan kesihatan di sini.

"Setelah diberi arahan kuarantin, pesakit akan dipantau di rumah masing-masing melalui telekonferensi video oleh kakitangan kesihatan yang terlatih," katanya melalui catatan di Facebook rasminya.

Katanya, inisiatif itu juga membolehkan kakitangan kesihatan memantau pesakit dengan lebih dekat dan mengenal pasti mereka yang memerlukan rawatan lebih lanjut di kemudahan kesihatan di Lembah Klang, yang seterusnya dapat mengurangkan kes kematian di kalangan pesakit Covid-19.

“Selain mempercepatkan penyampaian perkhidmatan perubatan kepada pesakit Covid-19, operasi Hybrid CAC ini juga memastikan kemudahan akses kepada pesakit dari segi pendaftaran, pemeriksaan, pemantauan, serta penerbitan dan penutupan Arahan Pengawasan di Rumah.” katanya.

Dr Noor Hisham mengatakan operasi hibrid ini juga dapat mengurangkan sampah klinikal dan menjimatkan penggunaan peralatan pelindung diri, dan membantu memastikan kelestarian alam sekitar.

"CAC hibrid ini dapat membantu kementerian dalam memberikan perkhidmatan kesihatan yang berkesan terutama ketika menghadapi krisis kesihatan awam terburuk abad ini. Inisiatif Hybrid CAC akan sentiasa diperbaiki.

"Saya juga berharap agar inisiatif ini akan menjadi batu loncatan di masa depan terutama dalam pengelolaan wabak, bencana dan penyakit tidak berjangkit (NCD), dan meneruskan usaha untuk memodenkan sistem penjagaan kesihatan nasional," tambahnya.

 

Sumber: Bernama

Catat Ulasan

0 Ulasan