PENYELIDIK SEDANG MEMBANGUNKAN TEKNOLOGI PENGECASAN TANPA WAYAR.

Lamanfo.com

Laman Informasi

PENYELIDIK SEDANG MEMBANGUNKAN TEKNOLOGI PENGECASAN TANPA WAYAR.

No Wires Necessary! Xiaomi's New Mi Air Charge Can Charge Your Phone From a  Distance

Teknologi ini selamat untuk manusia.

Bayangkan masuk ke bilik dan mendapati telefon dan tablet anda akan dicas secara automatik tanpa wayar.

Penyelidik di University of Michigan dan University of Tokyo telah mengembangkan sistem untuk menghantar elektrik melalui udara dengan selamat, memberikan 50 watt kuasa hanya dengan menggunakan medan magnet. Projek ini berpotensi membantu mengubah seluruh bangunan menjadi stesen pengecasan tanpa wayar.

"Ini benar-benar meningkatkan kekuatan dunia pengkomputeran untuk digunakan di mana sahaja iaitu anda boleh memasukkan komputer ke dalam apa sahaja tanpa perlu risau untuk mengecas atau memasang," kata Alanson Sample, profesor sains komputer dan kejuruteraan di Universiti Michigan, dalam satu kenyataan.

"Terdapat banyak aplikasi untuk klinikal seperti misalnya, implan jantung hari ini memerlukan wayar yang mengalir dari pam melalui badan ke bekalan kuasa luaran. Ini dapat menghilangkannya, mengurangkan risiko jangkitan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. "

Oleh itu, bukan hanya telefon dan komputer riba sahaja yang boleh diaplikasikan dengan teknologi baru ini tetapi juga alat perubatan dan robotik. Para penyelidik juga berusaha menjadikannya sangat kecil sehingga boleh berfungsi di dalam kotak dan mengecas barang anda semasa membawanya ke mana sahaja anda pergi.

Versi sebelumnya dari teknologi sudah wujud tetapi ianya memanfaatkan radiasi gelombang mikro yang berpotensi mendatangkan bahaya. Versi baru ini, kata para penyelidik, sangat selamat.

Ia juga mudah dipasang, dapat disesuaikan dengan bangunan baru dan juga dipasang semula ke bangunan lama.

Ini kerana sistem baru ini menggunakan peranti yang disebut “lumped capacitor”. Inovasi ini boleh diletakkan di rongga dinding untuk menghasilkan medan magnet yang kuat yang dapat bergema melalui bilik sambil memerangkap medan elektrik di dalam kapasitor itu sendiri.

Ini adalah kemajuan besar berbanding sistem kuasa tanpa wayar lain, yang mampu memberikan sejumlah besar kuasa dalam beberapa milimeter atau jumlah kuasa yang sangat kecil dalam jarak jauh. Para penyelidik kini berusaha untuk menerapkan sistem baru mereka sebagai retrofit dan pembinaan baru di kampus University of Michigan.

Walau bagaimanapun, untuk mengaplikasi teknologi ini dalam kehidupan sebenar masih bertahun jauh lagi. Kebaikannya ialah pasukan ini bukanlah satu-satunya yang mengusahakan teknologi pengecasan tanpa wayar tersebut.

Syarikat seperti Wi-Charge, Energous, dan Ossia, sedang mengembangkan kaedah untuk menghidupkan peranti tanpa wayar menggunakan teknologi inframerah yang selamat dan cekap, menjadikan kita semakin dekat dengan teknologi ini untuk menjadi kenyataan.  

 

Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan