Lamanfo.com

Laman Informasi

RAHSIA UNTUK MENGHASILKAN BATERI LITHIUM-SULFUR YANG LEBIH MURAH DAN BERDAYA TAHAN.


Satu revolusi dalam industri penghasilan bateri mungkin mampu membolehkan kenderaan elektrik menempuh jarak 545 batu (878 km) dari Sydney ke Melbourne dengan hanya sekali cas.

Hanya dengan menambahkan bahan "rahsia", sepasukan penyelidik dari Universiti Monash telah mencipta bateri yang lebih ringan dan lebih lestari yang tahan lebih lama berbanding bateri lithium-ion, menurut siaran akhbar universiti itu.

Hari ini, kenderaan elektrik dan telefon bimbit  kebanyakannya menggunakan bateri lithium-ion yang dibuat daripada bahan toksik dan eksotik seperti kobalt, nikel, dan mangan, yang menjadi semakin sukar diperolehi di seluruh dunia. Bateri lithium-sulfur, sebaliknya, menggunakan bahan yang lebih murah dan berlimpah sambil dapat menyimpan tenaga dua hingga lima kali lebih banyak per kilogram daripada bateri lithium-ion.

Walau bagaimanapun, ia merosot dengan cepat hasil pengecasan berulangkali menyebabkan elektrod sulfur positif mengalami pengembangan dan pengecutan yang tinggi sehingga menjadikannya lemah dan tidak dapat diakses ke litium.

Kajian baru tersebut telah memberi kemungkinan penyelesaian masalah ini. Pasukan Universiti Monash telah menemui cara untuk membuat bateri lithium-sulfur yang dapat dicaj semula sebanyak 1000 kali, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nature Communications, dan mereka mengatakan bahawa bateri tersebut jauh lebih murah daripada dibandingkan dengan lithium-ion.

Tahun lalu pasukan Monash telah menunjukkan bahawa mereka dapat membuka struktur elektrod sulfur untuk memungkinkan pengembangan dan menjadikannya lebih mudah mengakses litium. Dalam penyelidikan terbaru mereka, mereka dapat menstabilkan sulfur dan menghalangnya daripada bergerak dan menyelimuti elektrod litium dengan memasukkan gula ke dalam elektrod yang berbentuk jaringan.

Para penyelidik telah membina prototaip sel ujian, yang menunjukkan jangka hayat pengecasan sekurang-kurangnya 1,000 kitaran sambil mengekalkan kapasiti yang jauh lebih banyak daripada bateri lithium-ion yang setara.

Para penyelidik percaya bahawa mereka boleh membina bateri prototaip yang dapat menyimpan tenaga dua hingga tiga kali lebih banyak daripada bateri lithium-ion dengan ukuran yang sama, dan bateri ini lebih murah untuk dihasilkan daripada bateri lithium-ion kerana mereka menggunakan sulfur yang murah dan banyak .

"Dalam waktu kurang dari sedekad, teknologi ini dapat membawa kepada kenderaan dan bas elektrik termasuk trak yang dapat bergerak dari Melbourne ke Sydney dengan hanya sekali cas. Ia juga dapat memungkinkan inovasi dalam teknologi penghantaran dan drone pertanian di mana ringan adalah yang paling penting," kata penulis utama Profesor Mainak Majumder , dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Aeroangkasa dan Pengarah Bersekutu Monash Energy Institute.

Para penyelidik menyatakan bahawa walaupun mereka telah mengatasi banyak rintangan untuk menghasilkan bateri lithium-sulfur yang berdaya tahan, masih ada keperluan untuk kemajuan lebih jauh untuk memungkinkan teknologi digunakan secara besar-besaran.

 

Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan