Lamanfo.com

Laman Informasi

SINDROM HAVANA: 7 FAKTA PELIK TENTANG PENYAKIT MISTERI.

Menjelang larut malam di Havana, Cuba pada tahun 2016 ketika salah seorang kakitangan kedutaan AS terbangun dengan bunyi yang kuat dan menusuk di satu telinga, diikuti dengan mual dan vertigo. Dalam tempoh lima tahun, gejala serupa penyakit misteri telah dilaporkan oleh lebih dari 100 mata-mata AS, diplomat, dan pegawai pertahanan di China, Rusia, Austria, Rumah Putih, dan seterusnya.

AS masih tidak tahu siapa atau apa di sebalik kejadian itu. Teori berkisar dari serangan senjata sonik hingga agen saraf dan sinar kematian gelombang mikro. Tidak ada bukti fizikal senjata, bagaimanapun, dan Moscow, China, dan Havana menafikan ada penglibatan dalam serangan itu - jika ada, sebenarnya, ada serangan yang dapat ditolak.

 

Jadi apa yang kita ketahui mengenai sindrom Havana yang misteri?

 

1. Serangan tenaga mungkin di sebalik gejala

Seperti plot dari filem pengintipan, Akademi Nasional AS mendapati bahawa penjelasan yang paling masuk akal adalah bahawa AS diserang oleh tenaga frekuensi denyutan radio yang diarahkan atau dengan kata lain, serangan gelombang mikro. Teknologi ini bermula ketika Perang Dingin AS-Soviet ketika pancaran berkuasa tinggi direka untuk mematikan elektronik. Walau bagaimanapun, alat elektronik tidak terganggu semasa serangan Havana 2016-2017 menunjukkan sama ada tahap kuasa yang digunakan lebih rendah  atau senjata bertenaga gelombang mikro memang tidak digunakan. Dasar Luar Negeri AS menunjukkan bahawa hanya dua daripada ahli jawatankuasa Akademi Nasional 19 tersebut yang mempunyai kepakaran dalam teknologi gelombang mikro - dan itu bukan kepakaran mereka.

 

2. Kakitangan kedutaan AS pernah diserang dengan gelombang mikro.

Semasa Perang Dingin, pancaran gelombang mikro ditujukan ke bangunan Kedutaan AS di Moscow sekurang-kurangnya pada tahun 1953 hingga 1976, menurut kajian perubatan yang melibatkan kakitangan kedutaan. Pada mulanya, pancaran menyelebungi Kedutaan Besar AS di tingkat 10, yang diarahkan dari sebuah bangunan pangsapuri sekitar 100 ela di sebelah barat. Menjelang tahun 1975, terdapat dua pancaran, satu diarahkan dari jarak kira-kira 100 ela ke timur dan yang satu lagi ke selatan. Motif pengintipan menjadi kemungkinan, dengan pancaran tersebut digunakan untuk mengaktifkan pepijat yang dipasang di kedutaan atau untuk mengganggu transmisi komunikasi Amerika. Perisai akhirnya dipasang dan - sekurang-kurangnya secara rasmi - tidak ada kesan buruk dilaporkan terhadap kesihatan.

 

3. Kejadian bukan sahaja berlaku di Kedutaan AS di Cuba.

Bermula dengan sedozen laporan di Havana pada 2016 telah meningkat kepada 130 laporan menjelang 2021, termasuk sekitar 50 kakitangan CIA di  beberapa tempat yang jauh. Pegawai CIA Marc Polymeropoulos terbangun di sebuah bilik hotel di Moscow dengan pening teruk dan tidak berupaya untuk berdiri. Pegawai CIA lain pula mengadu serangan di London dan Uzbekistan. Penyakit misteri menyerang tentera AS di Syria. Kakitangan Kedutaan Kanada juga mengadu gejala seperti kepala terhentak ketika berada di Havana, dengan seseorang menggambarkan dirinya sebagai 'zombie'. Tiga insiden dilaporkan di AS termasuk seorang pegawai Majlis Keselamatan Nasional yang pengsan di pagar Rumah Putih AS dengan perasaan yakin dia akan mati.

 

4. Kejadian di China mencerminkan keadaan di Havana.

Catherine Werner tersentak terjaga pada suatu malam pada tahun 2017 oleh bunyi berdenyut dan berdengung di apartmennya di Guangzhou, China. Dia mengalami sakit kepala, mual, dan kehilangan keseimbangan selama berbulan-bulan, pada awalnya percaya bahawa ia berkaitan dengan tahap pencemaran yang tinggi. Ibunya datang untuk membantu dan juga jatuh sakit. Malah anjing Werner juga sakit. Werner kembali ke AS dan didiagnosis dengan 'kecederaan otak organik'. Ujian dibuat ke atas kira-kira 300 kakitangan AS yang lain di China dan 15 dihantar pulang untuk ujian lanjut. China menafikan ada peranan dalam apa yang disebut AS sebagai 'serangan kesihatan'. Hasil siasatan tidak dapat mengenalpasti sebab atau pelakunya. 

 

5. Para saintis Kanada telah memberi tumpuan kepada kemungkinan penyebab kimia.

Puluhan kakitangan kedutaan Kanada dan keluarga mereka juga jatuh sakit di Havana, menyebabkan para penyelidik Kanada menunjukkan bahawa Sindrom Havana mungkin berkaitan dengan bahan kimia yang digunakan dalam racun perosak, racun serangga, dan gas saraf. Cuba pernah melancarkan kempen agresif terhadap nyamuk pada tahun 2016 untuk menghentikan virus Zika dan menyembur di dalam dan sekitar pejabat dan kediaman diplomatik. Akademi AS membuat pemerhatian terhadap bahan pencemar kimia - bersama dengan kemungkinan penyebab lain termasuk penyakit berjangkit - tetapi memutuskan penjelasannya tidak berkait.

 

6. Masalah psikologi boleh meningkatkan bilangannya.

Penderita menggambarkan kebisingan bermula sebagai jeritan, kicauan, klik, dan tindikan diikuti dengan sensasi tekanan atau getaran yang kuat. Kesan sampingannya adalah fizikal - kehilangan pergerakan, pendengaran, dan tumpuan - tetapi Adakah Sindrom Havana juga psikologi? Dalam kajian tahun 2019, ahli psikologi AS-New Zealand Robert Bartholomew menyamakan Sindrom Havana dengan trauma perang: "Ciri khas kejutan dengan gejala seperti gegaran otak." Walau bagaimanapun, pakar lain kurang yakin dan menunjukkan bahawa jumlah aduan yang tinggi dan jangkauan geografi yang luas menjadikan hubungan dengan trauma atau histeria kurang cenderung.

 

7. Tidak dapat dipastikan siapa di sebalik 'serangan'.

AS tidak ada secara rasmi menuding jari ke mana-mana negara dan, jika kejadian itu berkaitan dengan pancaran gelombang mikro, terdapat banyak suspek. AS, Rusia, China, dan puluhan negara lain mempunyai program penyelidikan gelombang mikro berkuasa tinggi. Jadi, mungkin ada satu negara atau sekumpulan penjahat antarabangsa yang beroperasi dalam bayang-bayang. Di sisi lain, belum ada bukti bahawa senjata gelombang mikro rahsia - atau senjata lain - digunakan untuk menyasarkan individu. Dan ketiadaan petunjuk, Sindrom Havana akan tetap menjadi salah satu teka-teki paling aneh dalam sejarah pengintipan.

 

 Sumber: Spyscape

Catat Ulasan

0 Ulasan