Lamanfo.com

Laman Informasi

TUJUH KATEGORI OKU YANG DIIKTIRAF OLEH JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT.

Definisi OKU mengikut Akta Orang Kurang Upaya 2008, "OKU termasuklah mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjang fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat".
 

Terdapat tujuh kategori Orang Kurang Upaya (OKU) yang boleh dipertimbangkan bagi pendaftaran OKU di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat.


Kategori pertama: OKU fizikal yang bermaksud keadaan di mana berlaku kehilangan separa atau sepenuhnya mana-mana bahagian anggota badan termasuklah kehilangan tangan, kaki, jari tangan atau jari kiri. 


Kategori kedua: OKU penglihatan di mana seseorang individu tidak dapat melihat atau mengalami penglihatan terhad pada kedua-dua belah mata. 


Kategori ketiga: OKU pendengaran di mana seseorang individu tidak dapat mendengar dengan jelas dengan kedua-dua belah telinga tanpa menggunakan alat bantuan pendengaran atau tidak dapat mendengar langsung walaupun dengan menggunakan alat bantuan pendengaran. 


Kategori keempat: OKU pertuturan di mana seseorang individu tidak boleh bertutur sehingga menyebabkan gangguan dalam berkomunikasi dengan sempurna serta tidak boleh difahami orang yang berinteraksi dengannya. 


Kategori kelima: OKU mental yang melibatkan individu berpenyakit mental teruk yang telah diberi rawatan atau telah diberi diagnosis selama sekurang-kurangnya dua tahun oleh pakar psikiatri. Individu yang mengalami ketidakupayaan jenis ini tidak berupaya untuk berfungsi sama ada sebahagian atau sepenuhnya dalam hal berkaitan diri atau  perhubungannya dalam masyarakat. 


Kategori keenam: OKU pelbagai iaitu melibatkan individu yang mengalami lebih daripada satu jenis ketidakupayaan. 


Kategori ketujuh: OKU pembelajaran di mana seseorang individu mempunyai masalah kecerdasan otak yang tidak selaras dengan usianya. Contoh OKU pembelajaran adalah seperti Autisme, Sindrom Down, ADHD dan sebagainya. 


Golongan Orang Kurang Upaya (OKU) merupakan sebahagian daripada ahli masyarakat di mana mereka juga mempunyai kesaksamaan hak dan peluang untuk menjalani kehidupan seperti anggota masyarakat yang lain.

 

Bersama-sama kita menghormati hak dan keistimewaan Orang Kurang Upaya (OKU).


Sumber: MyWilayah / JKM

Catat Ulasan

0 Ulasan