APA YANG BOLEH MENYEBABKAN PERANG DUNIA KETIGA?

Lamanfo.com

Laman Informasi

APA YANG BOLEH MENYEBABKAN PERANG DUNIA KETIGA?


Bolehkah anda mendengar gendang perang? Adakah Perang Dunia 3 sudah hampir?

Abad ke-20 pastinya merupakan abad berdarah. Sepanjang dua perang dunia, berpuluh-puluh juta orang terbunuh, banyak ekonomi runtuh, dan beberapa empayar terkuat di dunia telah diruntuhkan.

Peperangan ini sangat menggemparkan seluruh dunia sehingga sebahagian besar abad ini dihabiskan untuk mengelakkan perkara seperti itu tidak berulang lagi. Tetapi adakah ianya sudah cukup untuk menghentikan perang dunia ketiga? Jika tidak, apakah yang boleh menyebabkan Perang Dunia Ketiga.

  

Apa yang boleh menyebabkan WW3?

Perang merupakan sebahagian daripada sejarah manusia. Setakat yang kita tahu, manusia telah melakukannya sejak spesies kita wujud di planet ini. Beberapa bukti peperangan paling awal ditemukan di Kenya, di mana ahli antropologi menemui mayat orang yang mati disebabkan perang antara 9,500 hingga 10,500 tahun yang lalu - bukti keganasan manusia terancang yang paling awal.

Peperangan boleh jadi disebabkan daripada biologi kita, atau binaan manusia sepenuhnya yang dimulakan dan dikekalkan dari peraturan bermasyarakat. Seperti kebanyakan perkara dalam kehidupan, sebab-sebab yang dasar adalah sebenarnya gabungan dari dua aliran pemikiran.

Perang tercetus dari pelbagai sebab tetapi secara amnya tertumpu kepada beberapa tema biasa seperti keperluan sumber, idea yang bercanggah, perluasan wilayah, membalas dendam atas kesilapan yang dianggap, kekecewaan dengan status quo (iaitu revolusi). Dua perang dunia utama pada abad ke-20 termasuk beberapa aspek dari semua ini, dengan komplikasi yang WW1 sebahagian besarnya dilihat sebagai pengakhiran yang tidak memuaskan kepada tekanan yang membara antara pihak yang berkepentingan. Ini, menurut beberapa orang, meletakkan landasan untuk WW2, dan, sampai tahap tertentu, berlanjutan ke Perang Dingin dan seterusnya.

Hari ini dunia adalah agak berbeza, sekurang-kurangnya pada permukaan, berbanding tahun 1940-an. Walau bagaimanapun, manusia dan negara mempunyai ingatan yang sangat lama menyebabkan beberapa kejadian yang hampir mencetus lagi perang dunia sejak berakhirnya Perang Dunia Kedua seperti Perang Korea, Krisis Berlin tahun 1961, Krisis Missile Cuba tahun 1962, dan Perang Yom Kippur tahun 1973, untuk dinamakan beberapa.

Perasaan takut akan terjadinya perang dunia yang baru semakin meningkat. Menurut beberapa kajian baru-baru ini, hampir separuh dari semua rakyat milenium percaya bahawa mereka akan melihat dunia terjerumus ke dalam perang dunia semasa jangka hayat mereka.

Walaupun kita tidak dapat menjelaskan dengan tepat apa yang mungkin mencetuskan WW3, terdapat beberapa titik tekanan di seluruh dunia yang sesetengah orang fikir boleh memulakannya.

  

1. Pasang surut dan kekuatan kuasa-kuasa besar dan "Perangkap Thucydides"

Pertama kali dipopularkan oleh saintis politik Amerika Graham T. Allison, ramai yang percaya bahawa satu lagi konflik global besar-besaran mungkin akan berlaku dalam masa yang terdekat melalui fenomena yang dipanggil "Thucydides Trap."

Premisnya ialah sepanjang sejarah manusia, terdapat kecenderungan ke arah peperangan apabila kuasa baru muncul mengancam untuk menggantikan kuasa besar sedia ada untuk hegemoni serantau atau antarabangsa. Hari ini, ia terlihat kepada kekuatan dan pengaruh Republik Rakyat China yang semakin meningkat dan penurunan kuasa Amerika Syarikat.

Istilah ini dicipta merujuk kepada ahli sejarah kuno Athens dan jeneral tentera yang dipanggil Thucydides. Menurut pandangan beliau, pada masa penulisannya, beliau mencadangkan bahawa Perang Peloponnesia antara Athens dan Sparta tidak dapat dielakkan kerana kebimbangan Sparta yang semakin meningkat terhadap pertumbuhan Kuasa Athens yang membawa kepada konflik.

Pada pandangan Allison, daripada lebih kurang 16 senario yang sama telah timbul sejak 500 tahun yang lalu, hasilnya adalah perang langsung dalam 12 kes. Dalam empat kes yang lain, katanya, telah dielakkan sama ada melalui kaedah perlembagaan atau secara luar jangka.

Sebagai contoh, salah satu kajian kes yang tidak berakhir dengan peperangan adalah antara kebangkitan Amerika Syarikat dan Empayar British pada permulaan abad ke-20. Amerika Syarikat akhirnya akan mengatasi dan menggantikan British sebagai kuasa global yang dominan tetapi sebagai sekutu Britain, bukan musuh.

Walaupun teori ini, tentu saja, mempunyai pengkritiknya, ia adalah hujah yang menarik dan boleh meramalkan perang besar-besaran meletus apabila kuasa ekonomi dan ketenteraan China terus menyaingi Amerika Syarikat.

 

2. Taiwan

Taiwan adalah masalah yang belum selesai untuk Parti Komunis China. Selepas tamatnya Perang Saudara China pada tahun 1940-an, saki-baki Republik China (ROC) yang dikuasai Kuomintang (KMT) yang kalah berlindung di pulau itu, di mana mereka mengekalkan satu bentuk kerajaan sendiri yang berasingan dari tanah besar.

Republik Rakyat China (PRC), sehingga hari ini, menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada China dan tidak mengiktiraf kesahihan ROC. Sekiranya China memutuskan untuk menyerang pulau itu, ditakuti dapat memicu rangkaian peristiwa yang meningkat dengan cepat.

PRC telah mengambil tindakan yang sangat keras baru-baru ini, termasuk menutup ruang udara Taiwan, yang menurut beberapa penganalisis dapat menjadi petanda untuk sesuatu yang akan segera terjadi. Sudah tentu juga, bahagian lain di dunia juga boleh menjadi pencetus perang dunia baharu - Iran dan Korea Utara menjadi kunci utama untuk diperhatikan.

 

3. Peperangan air

Penduduk dunia adalah sekitar 8 billion hari ini. Ini dijangka meningkat kepada sekurang-kurangnya hampir 10 billion pada tahun 2050 jika tren semasa dikekalkan. Ia adalah tambahan 2 billion lagi mulut untuk diberi makan dan minum. Walaupun ada yang yakin penambahbaikan teknologi dan strategi pengurusan dapat menanganinya, yang lain masih bimbang bahawa ia mungkin akan mencapai titik puncak di mana permintaan melebihi penawaran.

Sekiranya apa yang difikirkan oleh pesimis betul, kekurangan air dan makanan mungkin tidak akan dipandang ringan oleh sebahagian besar penduduk dunia. Lagipun, kekurangan makanan adalah salah satu pencetus utama Revolusi Perancis.

Apabila banyak masalah yang timbul, dari isu-isu alam sekitar, industri yang memerlukan air, dan pengurusan sumber yang lemah dari pemerintah, boleh menimbulkan huru-hara di mana bekalan makanan dan air tidak dapat menampung peningkatan populasi yang akan datang. Ini termasuk potensi kesan perubahan iklim terhadap kejadian cuaca ekstrem dan kemarau.

Sekiranya ramalan ini betul, maka kita mungkin akan memasuki tempoh peningkatan rusuhan sivil, revolusi, dan, mungkin, perjuangan negara-negara untuk menguasai komoditi asas. Tidak sukar untuk melihat bagaimana ini boleh mencetuskan perang global yang belum pernah kita lihat.

 

4. Keruntuhan ekonomi

Tiada hari berlalu tanpa beberapa pakar kewangan yang muncul pada skrin Tv atau dalam akhbar, tentang kejatuhan ekonomi yang akan berlaku "lebih teruk daripada sebelumnya." Ini bukan perkara baru, dan ramalan seperti ini biasanya berlebihan atau tidak berasas.

Walau bagaimanapun, ia telah berlaku sebelum ini, dan berlaku dalam kitaran yang tidak menyenangkan dan hampir boleh diramal - kira-kira pada setiap dekad atau lebih. Tetapi apabila ia berlaku, ketidakstabilan cenderung berlaku seterusnya.

Walaupun tidak pernah menjadi penyebab utama konflik global, peristiwa seperti depresi boleh menimbulkan kerusuhan sosial yang dapat menjadi asas untuk perang terjadi. Di seluruh dunia, banyak kerajaan telah mencetak matawang sebagai jalan keluar daripada krisis yang mana akan membawa akibat yang serius dalam masa hadapan.

Bagaimana ini menunjukkan dirinya dalam ekonomi global masih belum dapat dilihat, tetapi ia tidak kelihatan baik setakat ini.

 

5. Perang elektronik

Dunia elektronik moden kita tidak akan wujud tanpa beberapa sumber utama yang penting untuk membuat banyak alat elektronik yang kita gunakan setiap hari. Dari telefon pintar hingga router internet anda, dan semua yang seumpamanya, semuanya memerlukan komponen elektronik asas untuk membolehkannya berfungsi.

Hampir semua alat elektronik memerlukan bahan mentah mineral dan bahan kimia yang mana, sekiranya bekalan menjadi kering, akan menghadkan pengeluaran alat elektronik. Sumber utama yang biasa termasuk bahan seperti tembaga, litium, timah, perak, emas, nikel, dan aluminium.

Tekanan ke atas sumber ini juga sedang dipercepatkan dengan dorongan global untuk menyahkarbon dan beralih kepada teknologi boleh diperbaharui dan juga kenderaan berkuasa elektrik.

Sebahagian sumber utama ini, seperti litium, misalnya, tidak terdapat dengan banyak atau tersedia secara universal, dan mengekalkan akses kepada bahan ini telah menjadi masalah keselamatan bagi banyak negara. Satu tempat tertentu yang mempunyai bahan ini dengan banyaknya ialah di Afghanistan.

Pengunduran tentera AS dan antarabangsa yang telah lama berlanjutan telah menimbulkan keraguan serius terhadap kawalan ke atas bahan-bahan ini di masa hadapan. Sekiranya akses ke atas bahan-bahan ini terhalang, ia boleh menyebabkan ketegangan yang sangat serius di seluruh dunia.

Mungkin cukup untuk mencetuskan perang global yang dahsyat?

 

6. Penghijrahan besar-besaran

Sepanjang sejarah manusia, penghijrahan beramai-ramai adalah bukan punca kepada konflik - pencerobohan Hunnic pada abad ke-5 menjadi contoh utama.

Tetapi ada yang memberi amaran bahawa jenis penghijrahan besar-besaran yang telah kita lihat pada dekad ini dapat memulakan konflik di masa hadapan. Bahkan ada yang percaya bahawa kita baru sahaja memasuki era yang disebut "perang migrasi."

Sebab-sebab migrasi berskala besar ini berbeza dari perang saudara hingga bencana alam atau depresi ekonomi. Dan isu-isu ini mungkin hanya akan menjadi lebih teruk apabila populasi meningkat.

Sejak kebelakangan ini, perang yang sedang berlaku di Syria telah mengakibatkan puluhan juta pelarian mencari suaka di negara-negara jiran dan di Barat. Selalunya membuat perjalanan yang sangat berbahaya di darat dan laut untuk melakukannya. Tetapi, bukan hanya Barat sahaja yang terjejas.

Sejak 2017, sekitar setengah juta orang Rohingya telah melarikan diri dari penganiayaan di Myanmar untuk mencari keselamatan di negara jiran, terutama Bangladesh, Thailand, Indonesia, dan Malaysia. Penghijrahan besar-besaran juga menjadi masalah bagi Afrika Barat.  

Masalah tersebut juga dipercepat oleh teknologi kerana akses kepada maklumat tentang kualiti hidup, atau pun sebenarnya jangkaan kualiti hidup yang dirasakan, di bahagian lain di dunia, sekarang amat mudah untuk diakses.

Kemasukan ramai orang baru menyebabkan kebimbangan dan tekanan yang sangat nyata terhadap infrastruktur dan ekonomi penduduk asal. Ini dapat menyebabkan negara-negara tuan rumah campur tangan dengan negara luar dalam usaha untuk mengekang aliran pelarian. Walaupun ini boleh dilakukan secara aman, ia selalunya terjadi secara ganas.

Campur tangan sedemikian berisiko mencetuskan sesuatu yang lebih serius. Apatah lagi memburukkan masalah.

Kita tidak akan tahu apakah perang dunia akan berlaku lagi atau tidak dalam masa terdekat, tetapi yakinlah dunia telah melalui banyak percubaan dan penderitaan pada masa lalu. Hanya dua kali (boleh dikatakan sekali dengan gencatan senjata selama dua dekad) telah membawa kepada perang habis-habisan.

Beberapa kemungkinan yang boleh menyebabkan perang dunia seperti dinyatakan di atas dapat diselesaikan secara damai. Lagipun, Einstein pernah berkata dengan penuh emosi  bahawa "Saya tidak tahu dengan senjata apa Perang Dunia III akan diperangi, tetapi Perang Dunia IV akan diperangi dengan kayu dan batu.

Fikir fikirkanlah.

 

Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan