Lamanfo.com

Laman Informasi

BAGAIMANA MENGAKTIFKAN TPM 2.0 SUPAYA PC ANDA SEDIA UNTUK WINDOWS 11

 

Pelancaran rasmi Windows 11 sudah hampir selesai - ia akan dilancarkan pada 5 Oktober - dan ia akan membawa penampilan baru dan banyak ciri permainan baru. Sebilangan besar keperluan sistem ada pada sistem moden, kecuali satu: TPM 2.0. Banyak komputer memilikinya, tetapi beberapa yang lain tidak ada atau mempunyai standard yang sebelumnya iaitu TPM 1.0. Di bawah, kita akan membahas apa itu TPM, apa yang dilakukannya untuk komputer anda, bagaimana mengetahui jika anda memilikinya, dan cara menghidupkannya jika anda memilikinya.

 

Apa itu TPM dan mengapa saya memerlukannya?

TPM bermaksud Trusted Platform Module. Ini adalah pemproses kripto yang selamat yang terdapat di papan induk atau pemproses anda. Ia menggunakan enkripsi tahap perkakasan untuk melindungi peranti anda dan data yang disimpan di dalamnya dengan melindungi kunci enkripsi yang dihasilkan komputer anda. Ini adalah peranti fizikal yang tidak dapat diubah melalui perisian, yang digunakan oleh Windows untuk memastikan data anda selamat dan tetap tidak terganggu.

TPM membantu memastikan pemacu enkripsi anda tetap dienkripsi, perisian malware tidak akan dapat mengakses maklumat cap jari yang anda simpan di komputer riba anda, dan perkara-perkara seumpamanya. Walaupun Windows 11 memerlukannya, ia juga terdapat di Windows 10 dan bahkan Windows 7. Selain sistem operasi itu sendiri menggunakannya, aplikasi seperti browser, antivirus, dan klien e-mel juga dapat menggunakan TPM.

 

Bagaimana untuk mengetahui sama ada anda mempunyai TPM.

Terdapat dua cara mudah untuk memeriksa dari Windows sama ada TPM 2.0 diaktifkan atau tidak.

 

Pemeriksaan Kesihatan PC (PC Health Check)

Pergi ke Menu Start anda dan ketik "Pemeriksaan Kesihatan PC." Harus ada aplikasi tersebut yang dapat anda boot  untuk melihat apakah PC anda sudah siap untuk Windows 11. 

 


 

Sekiranya anda mendapat X merah, klik hasilnya untuk melihat apa yang hilang; sebelum ini aplikasinya hanya memberikan ya atau tidak setelah Microsoft mengumumkan Windows 11, tetapi syarikat itu telah menambah maklumbalas supaya anda tahu syarat-syarat mana yang tidak dipenuhi, sama ada Secure Boot, TPM 2.0, pemproses, RAM, atau hard drive anda.

 

Menu Keselamatan Peranti (Device Security menu)

Sekiranya anda yakin bahawa anda memenuhi semua syarat sistem, anda boleh membuka menu Windows Security. Sama seperti Pemeriksaan Kesihatan, klik Start dan ketik Windows Security. Di menu tersebut, klik pada Security Device di menu sebelah kiri.

 


 

Anda akan melihat ikon cip di sana, dengan tanda semak hijau yang sangat kecil jika anda sudah memenuhi syarat TPM. Anda boleh mengklik Security Processor Details untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda telah membeli komputer riba atau komputer pra-binaan (Dell, Asus, dll.) antara tahun 2016 dan sekarang, anda pasti sudah bersedia. Microsoft menghendaki TPM diaktifkan di semua komputer yang dijual sejak itu. Orang yang membina sendiri komputer adalah orang yang perlu melakukan penggalian sedikit.

Walaupun terdapat kebimbangan mengenai keperluan ini, TPM secara umum dan TPM 2.0 adalah biasa. Sekiranya anda mempunyai komputer kerja dengan pemacu yang dienkripsi dengan BitLocker, misalnya, anda mempunyai TPM. Microsoft mempunyai senarai rasmi pemproses yang disokong secara rasmi untuk AMD dan Intel. Senarai ini bermula tiga generasi untuk kedua-duanya, termasuk CPU Gen 8th Intel dan CPU siri AMD Ryzen 2000, dan semua ini akan menyokong TPM 2.0 dalam satu atau lain kaedah.

 

Mengapa Windows 11 memerlukan TPM 2.0?

Jadi mengapa Microsoft begitu memerlukan TPM 2.0? Ringkasnya, mempunyai komputer berkemampuan TPM 2.0 dan sistem yang dibina untuknya seperti Windows 11 menaikkan tahap keselamatan di PC anda. Log masuk dan enkripsi pemacu anda menjadi lebih mudah.

Tetapi yang lebih penting, TPM 2.0 dapat membantu melindungi dari beberapa perisian malware jahat di luar sana iaitu rootkit. Malah beberapa rootkit bertindak sebelum OS anda bermula, memberikannya kuasa untuk mengakses hampir semua aspek sistem operasi atau aplikasi anda. Dengan keselamatan siber menjadi semakin penting, Microsoft nampaknya berminat untuk meningkatkan profil keselamatan OS mereka untuk semua orang yang menggunakannya daripada menunggu ianya diceroboh.

  

Cara menghidupkan TPM

Sekiranya anda membina komputer anda sendiri, terdapat dua pilihan. Sebilangan besar pemproses yang disenaraikan di atas mempunyai fungsi TPM 2.0 yang terdapat dalam firmware pemproses, dan anda hanya perlu menghidupkannya di BIOS / UEFI. Untuk itu, anda hanya perlu mencari arahan papan induk anda. Sebagai contoh, pada motherboard MSI saya, semudah yang berikut:

1. Boot ke menu konfigurasi

2. Pergi ke menu Trusted Computing di bawah Security section.

3. Hidupkan "AMD CPU fTPM"

 

Banyak pengeluar motherboard kini mempunyai halaman yang secara khusus memberitahu cara menghidupkannya pada papan yang disokong. Sekiranya cip anda tidak mempunyai TMP di dalam firmware, anda mungkin perlu menambahkan perkakasan ke sistem anda. Sekiranya demikian, manual motherboard anda akan menunjukkan di mana anda akan memasangkan chip tersebut. Modul TMP 2.0 boleh didapati di laman web seperti Amazon dan Newegg dengan harga di bawah $50.

     

Bagaimana jika saya tidak dapat menghidupkan TPM?

Walaupun orang akan selalu mencari kaedah pintas untuk membuat Windows 11 yang belum dilancarkan pada komputer tanpa TPM 2.0, penting untuk diingat bahawa Microsoft tidak bermaksud OS untuk dijalankan dengan cara tersebut. Anda mungkin tidak dapat mendapatkan kemaskini, kemaskini mungkin tidak berfungsi dengan betul, atau bahawa beberapa aspek sistem operasi akan berperilaku aneh. Keselamatan tentu sahaja tidak dijamin - keselamatan siber adalah perlumbaan senjata di antara penggodam dan pakar keselamatan.  

 Kebaikannya ialah Windows 10 masih berfungsi dengan baik dan merupakan OS yang hebat. Microsoft merancang untuk terus menyokong sistem operasi tersebut sehingga tahun 2025, yang memberi anda banyak masa untuk meningkatkan jika perlu. Kemungkinannya adalah bahawa jika anda tidak mempunyai akses ke TPM 2.0, anda masih menjalankan sistem yang lebih lama; kerana aplikasi dan permainan terkini mula menggunakan perkakasan komputer yang lebih moden - menggunakan teras yang pelbagai yang dibangunkan dengan DirectStorage (ketika ini Windows 10 masih menyokongnya, tetapi mengikut perkembangan semasa ia mungkin akan berubah) dan sistem itu akan bermula merasa semakin ketinggalan zaman, dan peningkatan sistem akan menjadi sesuatu keperluan pada masa akan datang.

 

Sumber: Gamespot

Imej: The Verge 

Berkaitan: WINDOWS 11 AKAN DILANCARKAN SECARA PERCUMA PADA 5 OKTOBER.

Catat Ulasan

0 Ulasan