Lamanfo.com

Laman Informasi

DR. ADHAM MELANCARKAN ZON PERKEMBANGAN DRONE 'AREA 57'.


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba melancarkan zon perkembangan drone yang digelar "Area 57" di Technology Park Malaysia pada 16hb Sept. 

Katanya, lokasi itu dilengkapi dengan landasan pacu 100m, kawasan jaring drone 300-sq-m, laman mock-up ujian drone, hangar, makmal, peralatan pembuatan, kemudahan latihan dan kawasan ujian prototaip, pejabat operasi, serta perkhidmatan dan bengkel penyelenggaraan untuk pengendali.

"Penggunaan teknologi sentuhan rendah berteknologi tinggi yang diketuai oleh syarikat drone tempatan diharapkan dapat meningkatkan jumlah pekerja mahir di kalangan warga negara dan membantu pelbagai sektor industri meneruskan operasi untuk menjana ekonomi, sementara masyarakat dapat meneruskan aktiviti harian dengan selamat," katanya semasa sidang media.


Majlis pelancaran 'Area 57'. Kredit imej: Malay Mail

Dr Adham menambah bahawa Kawasan 57 adalah sebahagian daripada usaha di bawah Kotak Teknologi Nasional dan Inovasi (NTIS), yang mempunyai tiga kawasan pengembangan drone lain di Felda Mempaga di Pahang, Drone dan Robotic Iskandar di Johor, dan Drone Delivery Urban di Cyberjaya.

Beliau selanjutnya mengatakan bahawa Technology Park Malaysia akan bekerjasama dengan pihak-pihak termasuk Lembaga Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), Jabatan Penyiasatan dan Pemetaan (Jupem), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Sirim Bhd (Sirim), Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (Sihir), Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan Malaysia.

“Terima kasih dan tahniah saya ucapkan kepada Technology Park Malaysia dan semua agensi yang bertungkus lumus dalam penubuhan Kawasan 57.

"Dengan semangat kerjasama antara agensi dan antara kementerian, saya yakin dapat meningkatkan industri drone untuk mencapai kejayaan berlipat ganda," tambahnya.


Sumber: Malay Mail

Imej: Pixabay

Catat Ulasan

0 Ulasan