Lamanfo.com

Laman Informasi

GINJAL TIRUAN PERTAMA DI DUNIA AKHIRNYA DAPAT MEMBEBASKAN ORANG DARI DIALISIS.

 

Projek ini baru sahaja memperolehi hadiah AS$650,000 dari KidneyX untuk demonstrasi prototaip yang pertama kali berfungsi.

Menurut ginjal.org, penyakit ginjal menyebabkan lebih banyak kematian daripada barah payudara atau barah prostat, yang mempengaruhi kira-kira 37 juta orang di AS atau 15% daripada populasi orang dewasa; lebih daripada 1 dari 7 orang dewasa.

Walaupun pemindahan buah pinggang dapat dilakukan, jumlah permintaan agak tinggi berbanding dengan jumlah yang dapat dilaksanakan, dan sering ada kemungkinan risiko tubuh pesakit yang menolak organ yang baru. Dialisis tetap merupakan pilihan yang paling tepat tetapi prosesnya rumit dan membebankan pesakit.

Kini, perkongsian awam-swasta antara Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS (HHS) dan Persatuan Nefrologi Amerika (ASN) yang didirikan untuk "mempercepat inovasi dalam pencegahan, diagnosis, dan rawatan penyakit ginjal" mungkin menemui penyelesaiannya, menurut siaran akhbar oleh University of California San Francisco.

Dinamakan sebagai Projek Ginjal, penemuan baru ini merupakan buah pinggang tiruan (bioartificial) yang dapat ditanamkan dan ia hanya memperoleh hadiah AS$650,000 dari KidneyX untuk demonstrasi fungsi prototaip yang pertama.

 

 

"Visi untuk buah pinggang tiruan adalah untuk menyediakan mobiliti lengkap kepada pesakit dan menghasilkan fisiologi yang lebih baik daripada dialisis," kata Roy, yang merupakan anggota fakulti di Jabatan Bioengineering dan Sains Terapi, sebuah jabatan bersama dari Sekolah Farmasi dan Perubatan UCSF . "Ini menjanjikan kualiti hidup yang jauh lebih baik bagi berjuta-juta orang di seluruh dunia yang mengalami kegagalan buah pinggang."

Apa yang istimewa dari buah pinggang tiruan ini? Peranti ini direkacipta untuk menyokong budaya sel ginjal manusia secara berterusan tanpa memprovokasi tindakbalas imun badan.

Ini bererti pesakit buah pinggang boleh melupakan prosedur dialisis yang sering menyakitkan dan tidak selesa dan pengambilan sepanjang hayat ubat imunosupresan yang diambil selepas pemindahan ginjal dilakukan dan yang boleh membawa kesan sampingan yang teruk.

Hadiah Ginjal Tiruan KidneyX meminta para saintis dan jurutera untuk menyerahkan "terapi penggantian ginjal berterusan yang memberikan pilihan rawatan transformasi di luar kaedah dialisis semasa."

 

Sumber: Interesting Engineering

Imej: University of California San Francisco 

Video: Youtube

Catat Ulasan

0 Ulasan