Lamanfo.com

Laman Informasi

INFO RINGKAS MENGENAI PANDORA PAPERS.


Apakah itu Pandora Papers?

Pandora Papers atau kertas Pandora adalah bukti terbesar data yang bocor yang mendedahkan kerahsiaan mengenai percukaian dalam sejarah. Mereka melihatkan sesuatu yang jarang berlaku di dalam dunia kewangan luar pesisir yang tersembunyi, memberi penerangan mengenai rahsia kewangan beberapa orang terkaya di dunia.

 

Apa yang mereka tunjukkan?

Fail tersebut menunjukkan bagaimana individu kaya dapat melindungi pendapatan dan aset mereka dari percukaian dan pemeriksaan dengan menyembunyikannya di wilayah luar pesisir, yang lebih dikenali sebagai "syurga cukai". Tidak semua orang yang disebut dalam kertas Pandora dituduh melakukan kesalahan.

 

Kenapa ia dipanggil Pandora Papers?

Itu digelar "Pandora Papers" kerana penemuan tersebut menjelaskan mengenai urusniaga sulit golongan elit, korupsi dan bagaimana mereka menggunakan akaun luar pesisir untuk melindungi aset yang secara kolektif bernilai berjuta-juta dolar.

 

Siapa yang mengeluarkan Pandora Papers?

Hasil daripada penyelidikan penting, kertas Pandora dikeluarkan oleh International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) - kumpulan 600 wartawan dari 150 gerai media di 117 negara.

 

  

 

Menggali lebih dari 11.9 juta dokumen yang dibocorkan dari 14 firma perkhidmatan kewangan luar pesisir, ICIJ mendapati bahawa 35 ketua negara dan kerajaan dan lebih daripada 300 ahli politik telah membina struktur dan amanah di tempat syurga cukai dari Kepulauan Virgin Britain, Seychelles, ke Hong Kong dan Belize.

Selain ahli politik dan ketua negara, penyanyi Shakira dan bekas kapten kriket India Sachin Tendulkar adalah antara selebriti dan bintang sukan yang dinamakan dalam penyelidikan.

Senarai lengkap nama orang ternama yang tersenarai dalam Pandora Papers klik sini

 

Sumber: Google, Al Jazeera

Catat Ulasan

0 Ulasan