IPHONE 13 DILAPORKAN AKAN MEMPUNYAI SAMBUNGAN SATELIT.

Lamanfo.com

Laman Informasi

IPHONE 13 DILAPORKAN AKAN MEMPUNYAI SAMBUNGAN SATELIT.

 

Iphone 13 Apple dilengkapi dengan ciri-ciri baru, salah satunya akan membolehkan pengguna menghantar teks dan membuat panggilan di kawasan yang tidak mempunyai tahap liputan selular yang munasabah, menurut catatan terbaru dari Ming-Chi Kuo, dalam laporan MacRumors.

Dengan kata lain, iPhone anda ialah juga sebuah telefon satelit.  

Apple mungkin akan bekerjasama dengan Globalstar untuk liputan iPhone satelit

Perkakasan baru dalam telefon bimbit iPhone 13 membolehkannya berkomunikasi dengan satelit yang mengorbit Bumi rendah, yang bermaksud panggilan dan SMS anda dapat diteruskan di kawasan yang tidak mempunyai liputan 4G dan 5G, kata Kuo kepada penyiasat dalam laporan MacRumors. Telefon pintar yang akan datang juga kemungkinan menggunakan cip baseband Qualcomm X60, yang merupakan peranti yang dilaporkan menyokong sambungan satelit. Ciri generasi baru ini akan menjadikan iPhone daya tarikan khusus bagi pengguna yang tinggal di tempat dengan perkhidmatan selular yang lemah, selain pelancong yang sering menjelajah ke kawasan terpencil (berisiko kehilangan komunikasi dengan dunia luar). Ia muncul selepas peningkatan kawasan jangkauan satelit berasaskan orbit Bumi rendah (LEO) yang dilancarkan oleh SpaceX Elon Musk, yang bertujuan untuk pengaktifan perkhidmatan jalur lebar baru yang mampu berfungsi di mana saja di planet ini.

Walau bagaimanapun, SpaceX tidak bersendirian dalam tujuannya untuk membina konstelasi satelit internet di orbit. Dalam catatan itu, Kuo mencadangkan bahawa Globalstar, penyedia perkhidmatan komunikasi satelit LEO, adalah sebuah syarikat yang "kemungkinan besar akan bekerjasama dengan Apple dalam hal teknologi dan liputan perkhidmatan." Globalstar telah menggunakan puluhan satelit untuk menyokong perkhidmatan suara di LEO selama beberapa tahun dan menjadikannya lebih berpengalaman daripada SpaceX dalam hal ini. Tetapi sementara perkhidmatan SpaceX yang baru lahir bertujuan untuk memberikan liputan berterusan untuk penggunaan biasa, laporan lain dari Bloomberg menunjukkan bahawa kemampuan komunikasi satelit iPhone 13 Apple hanya bertujuan untuk senario kecemasan. 

Apple iPhone 13 mungkin bukan peranti satelit perkhidmatan penuh

Laporan Bloomberg juga memetik sumber yang mendakwa pendekatan Apple untuk penyambungan iPhone mungkin lebih terhad daripada SpaceX. Satu ciri yang diketahui, yang dinamakan Pesanan Kecemasan via Satelit, memungkinkan pengguna membuat teks ke perkhidmatan kecemasan dan kenalan ketika dan di mana tidak ada rangkaian selular dengan menambal ke rangkaian satelit. Mesej kecemasan ini akan mempunyai had panjang, dan muncul dalam gelembung kelabu, bukannya warna hijau konvensional untuk mesej SMS (atau biru untuk iMessages). Dilaporkan, teks khas ini bahkan akan mendorong mod Jangan Ganggu dihidupkan, yang mungkin meningkatkan peluang pengguna untuk menerima pesan ketika waktu sangat penting. Ciri itu juga akan meminta penjelasan mengenai keadaan kecemasan, menurut Bloomberg. "Telefon akan menanyakan jenis kecemasan yang berlaku, seperti sama ada ia melibatkan kereta, kapal, kapal terbang, atau kebakaran," menurut laporan itu. Pengguna juga akan mempunyai pilihan untuk menghantar maklumat lokasi dan ID Perubatan, yang akan disediakan di Aplikasi Kesihatan iPhone.

Sudah beberapa dekad sejak telefon bimbit peribadi mempunyai akses satelit, tetapi telefon bimbit ikonik pada tahun 80-an dan awal 90-an biasanya tidak berkemampuan internet, dan juga tidak sesuai di dalam poket anda (beberapa di antaranya mungkin lebih besar daripada komputer riba anda, dan jauh lebih berat). Sejak munculnya telefon pintar, komunikasi berpusat di sekitar menara selular, yang kemudian menyambung ke rangkaian yang lebih luas yang berhubung dengan satelit, jika panggilan memerlukan perjalanan ke seluruh dunia (walaupun talian trans-Atlantik juga dapat menghantar mesej ke seberang melalui dasar laut). Walaupun iPhone 13 Apple mungkin bukan sepenuhnya sebagai peranti satelit, kemampuan membuat teks kecemasan dari kawasan terpencil pasti akan menarik beberapa pengguna luar bandar dimana SpaceX bertujuan untuk menyediakan liputan internet. Peredaran masa akan menentukan apa norma untuk sambungan telefon di kawasan liputan yang rendah dalam beberapa tahun akan datang.

 

Sumber: Interesting Engineering

Catat Ulasan

0 Ulasan