PERTAMA DI DUNIA PAKAR BEDAH BERJAYA MEMINDAHKAN BUAH PINGGANG BABI KEPADA PESAKIT MANUSIA.

Lamanfo.com

Laman Informasi

PERTAMA DI DUNIA PAKAR BEDAH BERJAYA MEMINDAHKAN BUAH PINGGANG BABI KEPADA PESAKIT MANUSIA.

Pasukan pembedahan yang diketuai oleh Robert Montgomery, seorang doktor di pusat Kesihatan Langone University New York, berjaya memindahkan buah pinggang babi ke penerima manusia bulan lalu, menandakan kejayaan saintifik yang suatu hari dapat menghasilkan bekalan organ baru yang besar untuk pesakit yang parah.

Ini adalah kali pertama ginjal dari organisma yang berlainan dipindahkan dan tidak ditolak oleh sistem imun badan manusia.

Pasukan pembedahan yang diketuai oleh Robert Montgomery, seorang doktor di pusat Kesihatan Langone University New York, berjaya memindahkan buah pinggang babi ke penerima manusia bulan lalu, menandakan kejayaan saintifik yang suatu hari dapat menghasilkan bekalan organ baru yang besar untuk pesakit yang sakit parah. .

Jalan menuju pencapaian ini tidaklah mudah. Sel babi menghasilkan gula yang disebut alpha-galactose, yang terdapat pada semua mamalia kecuali manusia. Jadi, apabila organ babi biasa ditransplantasikan kepada manusia, ia disertakan dengan alpha-galactose, yang merupakan bahan asing bagi sistem imun manusia. Ini menyebabkan tubuh manusia menyerang dan akhirnya menolak transplantasi tersebut. Untuk mengatasi masalah ini, sepasukan penyelidik dari Revivicor, sebuah firma bioteknologi, mengubahsuai genetik babi untuk menghilangkan gen alpha-galactose dan menternak 100 ekor babi yang diubahsuai secara genetik di sebuah kemudahan yang terdapat di Iowa.

Ujian operasi dilakukan pada pesakit yang mati otak. Selepas kematiannya, tubuhnya diletakkan di ventilator, dan ginjal dari salah satu babi khas Revivicor disambungkan pada saluran darah di bahagian atas kaki di luar perut. Selama 54 jam pemerhatian, organ tersebut terus berfungsi dengan sempurna ketika darah mengalir melaluinya. Tidak ada menunjukkan bukti penolakan organ.

Demonstrasi yang berjaya ini memberikan sinar harapan kepada ratusan ribu orang Amerika yang kini berada dalam senarai menunggu pemindahan organ. Hari ini, terdapat kira-kira 90,240 orang yang menunggu penderma buah pinggang yang sesuai, dan anggaran menunjukkan 12 orang mati setiap hari ketika menunggu organ yang sesuai. Dengan mendapatkannya dari babi, kita dapat memendekkan penantian dan meningkatkan kualiti hidup ribuan orang.

Walaupun Revivicor telah mendapat persetujuan FDA untuk pengubahsuaian gen, syarikat tersebut masih memiliki jalan yang panjang sebelum organ dapat dipindahkan kepada manusia hidup. Setakat ini, tidak ada data saintifik mengenai pemindahan buah pinggang menggunakan organ dari babi, dan ia memerlukan pemeriksaan teknikal sebelum dikatakan berjaya.

 

Sumber: Interesting Engineering

 

Admin: Pemindahan buah pinggang dari babi kepada manusia merupakan berita gembira kepada pesakit buah pinggang kronik tetapi isu timbul bagi pesakit beragama Islam sama ada dibolehkan atau tidak kerana babi merupakan najis berat. 

Catat Ulasan

0 Ulasan