Lamanfo.com

Laman Informasi

TAHUKAH ANDA SYARIKAT MANA YANG MEMBANGUNKAN APLIKASI MYSEJAHTERA?


Majlis Keselamatan Negara (NSC), sebuah agensi persekutuan di bawah jabatan Perdana Menteri menjelaskan bahawa aplikasi pengesanan kenalan  iaitu MySejahtera sebenarnya dibangunkan oleh sebuah syarikat Malaysia iaitu KPISoft Sdn Bhd. KPISoft adalah sebuah syarikat Malaysia yang telah mencipta nama untuk dirinya di peringkat antarabangsa.

Kenyataan itu dibuat setelah NSC mendapat kritikan daripada Persatuan Industri dan Usahawan ICT Bumiputera Malaysia (NEF) yang menuduh mereka meminta syarikat yang berpangkalan di Barat untuk mengembangkan aplikasi pengesanan kenalan Covid-19 untuk kerajaan persekutuan dan bukannya syarikat teknologi tempatan.

KPISoft Sdn Bhd adalah syarikat tempatan dengan status Koridor Raya Multimedia (MSC). Ia ditubuhkan pada tahun 2010 dan dimiliki oleh dua rakyat Malaysia - Anuar Rozhan dan Raveenderan Ramamoothie. Mereka adalah pemegang saham terbesar syarikat sehingga hari ini. Seperti yang dinyatakan di laman web KPISoft, Raveenderan Ramamoothie adalah pengasas dan CEO kumpulan.

Syarikat ini dibangunkan di bawah bimbingan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan kini KPISoft telah berkembang menjadi syarikat global dalam 10 tahun terakhir dengan mempunyai pejabat di 15 buah negara termasuk AS, Dubai, Eropah, Singapura, India dan juga Asia Pasifik. Mereka memiliki empat ibupejabat di bahagian rantau di seluruh dunia seperti di AS, Singapura, Dubai dan Vienna. Kuala Lumpur adalah pusat inovasi dan penyelidikan & pembangunannya. Pejabat mereka di KL terletak di Q Sentral, KL Sentral.


(Tengah: Raveenderan Ramamoothie) 

Syarikat ini adalah antara syarikat teknologi tempatan yang telah mencipta nama di peringkat global. Mereka juga telah mengembangkan aplikasi yang digunakan oleh syarikat yang tersenarai di dalam Fortune 500 dalam pelbagai industri seperti insurans, telekomunikasi, kewangan, perlombongan dan kerajaan. 

Kakitangannya yang berpangkat tinggi juga adalah rakyat Malaysia. Anuar Rozhan adalah Ketua Pegawai Eksekutif KPISoft Malaysia dan Asia Pasifik. Selain itu, ketua pegawai kewangan global dan arkitek utama pembangunan aplikasi juga merupakan rakyat Malaysia yang menjalankan operasi global mereka dari Malaysia.

Pembangunan aplikasi MySejahtera bermula setelah KKM meminta bantuan dari Agensi Keselamatan Siber Nasional (NACSA). 

Untuk membantu Kementerian Kesihatan (KKM) menghubungi orang-orang semasa wabak, KKM meminta bantuan dari Nacsa dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) untuk menilai aplikasi yang dikembangkan oleh KPISoft Sdn Bhd yang akan dijadikan aplikasi peringkat kebangsaan untuk memantau penyebaran COVID-19 di Malaysia. Nacsa, NSC dan Mampu mendapat tahu bahawa aplikasi MySejahtera yang dikembangkan oleh KPISoft adalah yang paling sesuai dan tersedia untuk perlaksanaan nasional jika dibandingkan dengan aplikasi lain yang ditawarkan kepada pemerintah pada waktu itu.


Sumber: Wargabiz

Catat Ulasan

0 Ulasan