Lamanfo.com

Laman Informasi

TIGA POTENSI LOKASI 'PELANCONGAN GELAP' DI CROCKER RANGE SABAH.


Tiga lokasi di Crocker Range Park (CRP) telah dikenalpasti sebagai destinasi yang berpotensi bagi pelancong yang mencari sesuatu yang lebih kelainan, juga dikenali sebagai 'pelancongan gelap'.

Destinasi pelancongan gelap biasanya dikenali sebagai kawasan dengan masa lalu yang suram seperti tempat perang, penjara, tempat perhambaan, kuburan, taman peringatan dan tempat-tempat dengan peristiwa bersejarah yang penting.

Penyelaras PRK dan pendidikan Betty Tan Lan Hwa mengatakan dua daripada produk berpotensi di kawasan seluas 139.919 hektar terletak di pencawang Ulu Senagang.

"Pada tahun 1992, ada sebuah pesawat swasta Britain yang jatuh di lereng bukit Tinutuan. Dikatakan bahawa tujuh anak kapal mati di tempat kejadian." "Bangkai pesawat, yang kini penuh dengan semak samun, dan kepingan kayu yang dipercayai digunakan untuk membawa mayat masih ada ketika kakitangan taman berkunjung pada tahun 2017," katanya, sambil menambah lokasi ini terletak kira-kira sembilan kilometer atau sehari berjalan kaki dari pencawang Ulu Senagang.

Tan bercakap kepada media semasa sesi perkongsian maya mengenai cadangan hab pelancongan gelap di kawasan Taman Sabah.

Yang kedua, katanya, adalah air terjun Pinamansok, yang berjarak sekitar 700 meter dari pencawang yang sama, yang ditemui pada tahun 1975.

"Ada batu yang mempunyai ciri wajah manusia dan batu lain dengan bentuk mortar dengan lubang sedalam 20 cm yang selalu dipenuhi air.

"Menurut kepercayaan kuno, jika air tersebut terganggu, itu akan menyebabkan banjir atau bencana," katanya, sambil menambah bahawa banjir berlaku ketika seorang renjer mengeluarkan airnya tahun lalu.

Tapak terakhir adalah jalan garam dari pencawang Inobong di Penampang ke pencawang, Malungangan di Tambunan.

"Ianya sudah wujud sejak Perang Dunia 2. Orang-orang dari Penampang dan Tambunan melarikan diri ke hutan semasa perang. Ia kemudian menjadi jalan perdagangan antara orang-orang di kawasan pedalaman dan pesisir.Sekitar abad ke-18, (dukun tradisional) Bobolian Aki Sogunting mengadakan upacara pendamaian untuk menghentikan perang memenggal kepala di kalangan penduduk asli untuk memastikan perdagangan damai di sepanjang jalan itu," katanya, sambil menambah bahawa terdapat banyak lagi kisah yang berkisar di sekitar laluan itu.

Tan menambah bahawa jalan garam sepanjang 34 kilometer itu dibangunkan pada tahun 2000. Taman-Taman Sabah menawarkan pakej empat hari laluan Inobong-Terian-Buayan- Kionop dan Tikolod kepada pelancong.

Mengenai lokasi lain yang akan dibangunkan sebagai destinasi pelancongan gelap, dia mengatakan lebih banyak kajian harus dilakukan.

Pada 15 September, kerajaan Sabah telah mengumumkan bahawa mereka sedang berusaha memanfaatkan industri pelancongan gelap sebagai produk baru dan melestarikan sejarah di negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Jafry Ariffin berkata, pakej itu berpotensi menarik pengunjung domestik dan antarabangsa.

Sebelum ini, Taman Sabah juga pernah berkongsi lokasi pelancongan gelap di Taman Tunku Abdul Rahman, Pulau Tiga dan Taman Kinabalu.


Sumber: The Straits Times

Imej: Sabah Park, NST

Catat Ulasan

0 Ulasan