Lamanfo.com

Laman Informasi

BAGAIMANA UNTUK MENUKAR WARNA FON WHATSAPP DALAM CHAT DAN STATUS.

 

WhatsApp terus berkembang dengan ciri baharu untuk menambah personaliti pada mesej anda. Sejak dahulu anda boleh menulis teks dalam huruf tebal atau condong atau menghantar GIF atau pelekat, tetapi menulis mesej WhatsApp dalam warna fon yang berbeza masih tidak dapat dilakukan secara terus. 

Walau bagaimanapun, ia boleh dilakukan melalui aplikasi pihak ketiga dan di sini akan diterangkan dengan tepat cara menukar warna fon WhatsApp anda. 


Aplikasi manakah yang anda perlukan untuk menukar warna fon pada WhatsApp? 

Terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang boleh anda muat turun untuk mencapai matlamat ini, seperti 'Color Texting Messenger', 'Cool Fonts For WhatsApp And Text' atau 'WhatsBlue Text'. Aplikasi ini biasanya percuma, walaupun akan ada iklan di dalamnya. 

Dalam aplikasi 'WhatsBlue Text', contohnya, terdapat pilihan 'Fancy Text' yang membolehkan anda menaip mesej dan kemudiannya boleh diubah dalam pelbagai format berbeza, termasuk dalam teks biru. Kemudian, anda hanya perlu klik pada gaya atau warna yang anda mahukan dan aplikasi memberikan anda pilihan yang berbeza untuk menggunakan teks ini, dengan salah satu daripadanya hanya bertajuk 'WhatsApp'. Dengan mengklik di sini, anda kemudian boleh menghantar mesej ini kepada kenalan dalam aplikasi penghantaran mesej. 


Bagaimanakah anda menukar warna status WhatsApp anda? 

Apabila anda ingin menukar warna teks status WhatsApp anda, prosesnya hampir sama. Pada aplikasi pihak ketiga seperti 'WhatsBlue Text', anda akan mengikuti langkah yang sama seperti di atas. 

Tetapi, setelah anda klik untuk pilihan 'WhatsApp', anda tidak perlu memilih kenalan untuk menghantar mesej tersebut tetapi sebaliknya klik pada 'Status Saya'.

Anda kemudian boleh menukar warna latar belakang status WhatsApp anda, yang merupakan pilihan yang wujud secara asli dalam aplikasi tersebut dan sebaik sahaja anda berpuas hati dengan penampilannya, anda hanya perlu menekan butang 'Hantar'.


Adakah terdapat cara lain untuk menukar warna teks pada WhatsApp? 

Ada satu helah lain yang boleh digunakan untuk menukar warna fon. Dengan helah ini, anda hanya perlu memilih emoji bendera WhatsApp untuk negara yang bermula dengan huruf yang anda mahu, sebelum menekan ruang belakang untuk meninggalkan hanya huruf berwarna biru. Video di bawah menunjukkan kepada anda cara melakukan ini. 

Kaedah ini, bagaimanapun, mengambil masa yang lebih lama dan itulah sebabnya kebanyakan orang yang ingin menukar warna teks pada WhatsApp akan memilih aplikasi pihak ketiga.


Sumber: Marca

Imej: Pixabay

Video: Youtube

Catat Ulasan

0 Ulasan